Ziemas sesijā Ārlietu komisijas centrālais notikums – ārlietu debates

(25.03.2013.)
VideosGallery

Saeimas Ārlietu komisijā ziemas sesijā centrālais notikums bija ikgadējās Saeimas ārpolitikas debates. Tāpat komisija daudz laika veltīja likumprojekta sagatavošanai, ar kuru tika ratificēta Pārskatītā Eiropas Sociālā harta. To, vērtējot Saeimas Ārlietu komisijas darbu parlamenta ziemas sesijā, uzsver komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš.

Raksturojot aizvadītās debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem, O.Kalniņš norāda, ka šajā gadā debašu galvenais temats bija tieši Eiropas Savienības (ES) jautājumi. Komisijas priekšsēdētājs 2013.gada Saeimas ārlietu debates vērtē atzinīgi, tomēr uzsver, ka nākamgad varētu tikt mainīts Ārlietu ministrijas ziņojuma sagatavošanas process, paredzot lielāku Saeimas Ārlietu komisijas iesaisti. „Turpmāk pirms Ārlietu ministrijas ziņojuma apstiprināšanas valdībā par to varētu diskutēt Ārlietu komisijā, tādējādi komisijai būs iespēja aktīvāk iesaistīties ziņojuma sagatavošanā pirms debatēm Saeimā,” skaidro O.Kalniņš.

Gatavojoties ārpolitikas debatēm, Ārlietu komisija vairākkārt tikās ar ārlietu ekspertiem, lai diskutētu par ziņojumu un, vai Latvijā nepieciešama ārpolitikas ilgtermiņa stratēģija.

Kā nozīmīgu veikumu ziemas sesijā O.Kalniņš min Pārskatītās Eiropas Sociālās hartas ratificēšanu Saeimā. „Šis jautājums tika aktualizēts arī divos iepriekšējos Saeimas sasaukumos, tomēr darbs ir noslēgts tikai tagad. Un tas apliecina – ir paveikts nozīmīgs darbs, tostarp tiesību aktu pilnveidošanā,” uzsver komisijas priekšsēdētājs un skaidro, ka līdz ar Pārskatītās hartas ratificēšanu Latvija tajā minētās tiesības apņemas garantēt ne vien Latvijas pilsoņiem, bet arī 200 miljoniem pilsoņiem no valstīm, kuras parakstījušas Pārskatīto hartu.

Ziemas sesijā Ārlietu komisijas uzmanības centrā bija arī citi nozīmīgi jautājumi, tostarp situācija Ziemeļāfrikā, Tuvajos Austrumos un Gruzijā. „Gruzija ir attīstības sadarbības partnervalsts, tāpēc Latvija kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts vienmēr ir atbalstījusi Gruzijas eiroatlantiskos centienus,” saka O.Kalniņš un pauž cerību, ka Gruzijas jaunā valdība un parlaments turpinās līdzšinējo ārpolitikas kursu. Komisijas priekšsēdētājs arī norāda, ka arī turpmāk situācijai Gruzijā uzmanība būs pievērsta ne tikai no Latvijas, bet arī ES un NATO.

Arvien nozīmīgāks ES dienaskārtībā kļūs jautājums par divpusējām attiecībām ar Ķīnu, uzsver komisijas priekšsēdētājs, norādot, ka aizvadītajā sesijā NATO Parlamentārajā Asamblejā aktualizēts jautājums par nepieciešamību attīstīt NATO un Ķīnas divpusējās attiecības, kas ļautu veidot veiksmīgāku komunikāciju.

Sākot darbu pavasara sesijā, Ārlietu komisijas uzmanības centrā aizvien būs jautājums par ES ārpolitikas vīziju. „Zviedrijas ārlietu ministrs un Polijas ārlietu ministrs vada projektu ar mērķi izstrādāt Eiropas globālo stratēģiju nākamajiem gadiem. Ar kolēģiem Briselē esam diskutējuši, kas būtu nepieciešams, lai Eiropas Savienība varētu vienoties par kopīgu ārpolitikas vīziju, un par nepieciešamību uzlabot Eiropas Savienības ārlietu dienesta darbu, lai tas labāk kalpotu Eiropas Savienības interesēm,” uzsver O.Kalniņš.


Video pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=WjNGZroW-Tg 
Izmantojot video, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 16.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēde
10:30  Izstādes "Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka" atklāšana
17:00  2024.gada 16.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem