Ingrīda Circene: vardarbība pret sievieti ģimenē ir noziegums

(24.11.2009.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene, 25.novembrī atzīmējot Starptautisko dienu vardarbības pret sievietēm izskaušanai, aicina sabiedrību būt līdzatbildīgai un ziņot par vardarbības gadījumiem.

„Vardarbība ir ne tikai cilvēktiesību pārkāpums, bet arī noziegums, pret kuru jāvērš visas sabiedrības neiecietība. Ir jāapzinās, ka vardarbība ģimenē ir nosodāma un ar to nedrīkst samierināties,” norāda I.Circene.

„Pastāv uzskats, ka sievietes drošību apdraud nejauši svešinieki uz ielas, taču patiesībā sievietes visbiežāk cieš no vardarbības savās mājās. Varmākas parasti ir cietušo vīri, partneri, ģimenes locekļi un paziņas,” uzsver komisijas priekšsēdētāja.

I.Circene norāda, ka pašreizējais tiesiskais regulējums nav pietiekami efektīvs, lai novērstu un sodītu visas vardarbības formas, tostarp vardarbību ģimenē. „Likumos jādefinē jēdziens „vardarbība ģimenē”, nosakot, ka šajā izpratnē ģimene ir cilvēki, kas dzīvo kopā un kuriem ir kopīga nedalīta saimniecība,” norāda komisijas priekšsēdētāja.

Pēc Valsts policijas datiem, ik mēnesi Latvijas ģimenēs tiek nogalinātas trīs sievietes, bet neoficiāla statistika liecina, ka gada laikā Latvijā savās ģimenēs aptuveni 120 sievietes tiek smagi piekautas. „Vardarbība izraisa ne tikai smagas fiziskas, bet arī emocionālas traumas, un tas ir aplami, ka no vardarbības cietusī pati ir spieta uzņemties cīņu par taisnību,” atzīmē I.Circene.

„Ir jāpanāk, lai gadījumā, kad ir aizdomas par vardarbību ģimenē, kriminālprocesu varētu ierosināt un virzīt valsts un, iestājoties noteiktiem apstākļiem, to vairs nevarētu izbeigt. Lai nepieļautu vardarbības turpināšanos, ne tikai jāpiemēro, bet arī reāli jānodrošina aizliegums tuvoties upurim vai viņa dzīvesvietai. Tikpat nozīmīgi ir visā Latvijā attīstīt atbalsta tīklu, lai sievietes varētu vērsties pēc palīdzības un saņemt psihologa konsultācijas. Tā būtu iespēja izrauties no vardarbības un sākt jaunu dzīvi,” pauda I.Circene. 

„Vardarbība ir izplatīta ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē, tostarp arī attīstītajās valstīs. Vardarbība var skart ikvienu, neraugoties uz rasi, kultūru, materiālo stāvokli, reliģiju, dzimumu vai vecumu,” norāda I.Circene. „Gan ANO, gan Eiropas Padome rīko diskusijas un informatīvus pasākumus, lai vērstu sabiedrības uzmanību uz šo problēmu. Tādēļ aicinu ikkatru būt vērīgam, nepalikt vienaldzīgam un sniegt atbalstu līdzcilvēkiem brīžos, kad tas nepieciešams visvairāk,” uzsver komisijas priekšsēdētāja.

1999.gadā ANO pasludināja 25.novembri par Starptautisko dienu vardarbības pret sievietēm izskaušanai, aicinot valdības, starptautiskās organizācijas un nevalstiskās organizācijas rīkot pasākumus un kampaņas, lai pievērstu sabiedrības uzmanību vardarbības pret sievieti problēmai. 25.novembrī sākas arī starptautiskā 16 dienu kampaņa pret uz dzimumu balstīto vardarbību, kas beidzas 10.decembrī - Starptautiskajā cilvēktiesību dienā.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima