Saeimas komisija atbalsta tiesības reģistrēt autonomas draudzes

(07.10.2009.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 7.oktobrī, pirms otrā lasījuma atbalstīja grozījumus Reliģisko organizāciju likumā, kas paredz tiesības veidot autonomas draudzes, precizējot nosacījumus to reģistrācijai.

„Komisija, sadarbojoties ar tradicionālo reliģisko konfesiju pārstāvjiem, ir izstrādājusi priekšlikumus grozījumiem Reliģisko organizāciju likumā. Komisijas piedāvātie priekšlikumi nodrošinās indivīdu pamattiesības, vienlaicīgi ievērojot arī baznīcas tiesības darboties saskaņā ar savām kanoniskajām normām,” norāda komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Grozījumi paredz no likuma svītrot normu, kas ierobežo iespējas veidot autonomas draudzes gadījumos, kad konfesiju kanoniskie noteikumi nepieļauj šādu draudžu darbību. Turpmāk draudzi varēs reģistrēt, ja tās nosaukums neietver maldinošas ziņas par reliģiskās organizācijas tiesisko formu, darbības mērķiem un veidu, kā arī par tās piederību reliģiskajai savienībai (baznīcai). Šie paši reģistrācijas noteikumi attieksies uz draudzi, kas neatzīst savu piederību likumā noteiktajā kārtībā jau reģistrētai reliģiskajai konfesijai.

Tāpat grozījumi nosaka, ka reliģisko organizāciju nosaukumam un konfesionālajai piederībai nepārprotami jāatšķiras ne tikai no Uzņēmumu reģistrā reģistrētajiem un reģistrācijai pieteiktajiem reliģisko organizāciju un to iestāžu nosaukumiem, bet arī no citu uzņēmumu nosaukumiem.

Tieslietu ministrija iepriekš norādījusi uz šādu grozījumu nepieciešamību, lai nodrošinātu Eiropas cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas un Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūrā pausto atziņu ieviešanu nacionālajos tiesību aktos. Arī Tiesībsarga birojs atzinis, ka, valsts, liedzot reģistrēties draudzēm, pārkāpj Satversmē noteiktās tiesības, tādējādi nenodrošinot reliģijas brīvības aizsardzību un, iespējams, aizskar arī personām garantēto vārda brīvību, pulcēšanās un biedrošanās brīvību u.c.

Lai sekmīgāk risinātu reliģisko organizāciju īpašumu jautājumus, likumprojektā arī ietverta norma, kas nosaka, ka Tieslietu ministrijas izveidotā struktūrvienība, kura kārto reliģisko lietu jautājumus, sniedz atzinumu tiesai lietās par nelikumīgi atsavināto īpašuma atgūšanu, ja īpašumu ir pieprasījušas vairākas reliģiskas organizācijas.

Par likumprojektu otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimā.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima