Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tiekas ar Kazahstānas vēstnieku (foto)

(18.08.2009.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze otrdien, 18.augustā, tikās ar Kazahstānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Galimžanu Koišibajevu (Galymzhan Koishybayev).

Tikšanās laikā tika pārrunāta Latvijas un Kazahstānas politiskā un ekonomiskā sadarbība, kā arī kontakti izglītības un kultūras jomā. Saeimas priekšsēdētājs akcentēja abu valstu divpusējo attiecību, it īpaši ekonomisko sakaru, straujo attīstību. Puses bija vienisprātis, ka abu valstu sadarbību veicinājuši pēdējo gadu aktīvie politiskie kontakti visaugstākajā līmenī, 2006.gadā Latvijā viesojoties Kazahstānas prezidentam Nursultanam Nazarbajevam, bet 2008.gadā Latvijas Valsts prezidentam Valdim Zatleram valsts vizītē apmeklējot Kazahstānu.

Ņemot vērā Latvijas ģeogrāfiski izdevīgo atrašanās vietu starp Āzijas un Rietumeiropas tirgiem, mūsu valsts ir labs tranzīta ceļš un tādēļ īpaši esam ieinteresēti sadarbībā ar Kazahstānu tranzīta un loģistikas nozarēs, norādīja G.Daudze. „Mums ir visi priekšnoteikumi, lai Latvijas un Kazahstānas jau tā aktīvās attiecības nākotnē kļūtu vēl intensīvākas,” teica Saeimas priekšsēdētājs.

Arī vēstnieks pauda gandarījumu par abu valstu ekonomiskās sadarbības straujo izaugsmi, ko apliecina Latvijas un Kazahstānas tirdzniecības apgrozījuma stabilais pieaugums katru gadu. Turklāt ekonomiskos sakarus veicina arī Latvijas dalība Eiropas Savienībā (ES), kas Kazahstānai ir nozīmīgi, atzina G.Koišibajevs. Viņš informēja par Kazahstānā pieņemto programmu „Ceļš uz Eiropu”, kuras mērķis ir veicināt ciešāku stratēģisko partnerību ar ES. Dokuments veidots kā Kazahstānas atbilde ES Centrālāzijas stratēģijai un paredz ciešāku sadarbību ar ES enerģētikā, transportā un dažādu tehnoloģiju attīstībā.

Tikšanās laikā tika skarts jautājums par vīzu režīma atvieglošanas iespējām, kā arī abu valstu parlamentāro sadarbību. Tikšanās noslēgumā G.Daudze vēstniekam nodeva ielūgumu Kazahstānas parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētājam Urālam Mukhamejanovam (Ural Mukhamejanov) apmeklēt Latviju.

Kazahstānas vēstnieks šodien Saeimā tikās arī ar Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Andri Bērziņu. Puses pārrunāja Latvijas un Kazahstānas ekonomiskos un parlamentāros kontaktus, kā arī ES politiku Centrālajā Āzijā. Kā sarunā uzsvēra A.Bērziņš, aktīva sadarbība ar Kazahstānu, īpaši enerģētikas jautājumos, ir stratēģiski nozīmīga visai ES.     
 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima