Saeimas komisija aicina veselības aprūpes pieejamību vērtēt no cilvēktiesību aspekta

(10.08.2009.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pirmdien, 10.augustā, pārrunājot situāciju veselības aprūpē, pauda satraukumu, ka pie ievērojami samazinātā finansējuma iedzīvotājiem turpmāk netiks nodrošināti sekundārās ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumi. Deputāti aicināja Veselības ministriju nekavēties ar situācijas risinājumu.

„Valsts finansējums sekundārajai ambulatorajai aprūpei dažādās ambulatorās iestādēs šī gada otrajā pusē ir samazināts neproporcionāli - par 20 līdz 50 procentiem, līdz ar to veselības pakalpojumus nevarēs nodrošināt visiem, kam tie būs vajadzīgi. Veselības ministrija ir uzsvērusi, ka ambulatorā un neatliekamā palīdzība viennozīmīgi ir prioritāte, taču šie skaitļi par to neliecina. Šāda situācija rada draudus cilvēktiesību nodrošināšanai,” uzsvēra Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētaja Ingrīda Circene.

Komisijas sēdē Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Juris Bunduls deputātiem nevarēja atbildēt, kāds ir kopējais finansējuma samazinājums ambulatorajai aprūpei un pēc kādiem kritērijiem tas tika noteikts katrai medicīnas iestādei. Tāpat komisija nesaņēma skaidrojumu par ministrijas ieceri slēgt līgumus tikai ar tām ārstniecības iestādēm, kurās strādā vismaz piecu profilu speciālisti.

„Mēs gaidām no ministrijas priekšlikumus, kā dzīvot ar to naudu, kāda ir, un pēc mēneša prasīsim, kā Veselības ministrija redz ambulatorās palīdzības nodrošināšanu pēc vērienīgās veselības aprūpes iestāžu reorganizācijas,” norādīja komisijas priekšsēdētāja.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien apsprieda Juglas medicīnas centra iesniegumu, kurā pausta neizpratne par šī gada otrajā pusgadā piešķirtā finansējuma samazinājuma apmēriem. Iesniegumā norādīts, ka 2009.gada otrā pusgada finansējumu sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai plānots samazināt par 53 procentiem attiecībā pret šī gada pirmo pusgadu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima