ES ārlietu ministri spriedīs par attiecībām ar Krieviju

(15.05.2009.)

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri 18. un 19.maijā spriedīs par ES vienoto nostāju gaidāmajā ES - Krievijas samitā, noskaidroja Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti.

Eiropas lietu komisija piektdien, 15.maijā, apstiprināja Latvijas nacionālās pozīcijas Briselē plānotajai ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību ministru padomei.

Kā deputātus informēja Ārlietu ministrijas ES direkcijas vadītāja Ilze Juhansone, viens no ES ārlietu ministru sanāksmes dienaskārtības jautājumiem būs gatavošanās ES un Krievijas samitam, kas šī gada 21. un 22.maijā notiks Krievijas pilsētā Habarovskā. Īpaši aktuāls šobrīd ir jautājums par ES un Krievijas sadarbību globālās ekonomiskās krīzes seku novēršanā. Ja iepriekš Krievija bija norādījusi, ka krīze to neskar, tad šobrīd situācija ir mainījusies un Krievija ir gatava dialogam par šo jautājumu.

Latvija uzskata, ka gaidāmajā samitā, runājot ar Krieviju, ES jāsaglabā solidaritāte un vienotība, norādīja I.Juhansone. Sarunās par ES ? Krievijas jaunā līguma noslēgšanu ir jārunā arī par Krievijas saistību izpildi Gruzijā. Deputāts Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) aicināja Latvijas pārstāvjus vēl aktīvāk iestāties par nepieciešamību Krievijai pildīt savas saistības un pilnībā izvest karaspēku no Gruzijas.

Savukārt komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle pauda viedokli, ka sarunās ar Krieviju aktīvāk jāvērša arī pret tās tirdzniecības tarifu politiku un aizvien izteiktāko ekonomisko protekcionismu. V.Paegle arī pauda bažas par Krievijas vēlmi veidot jaunu Eiropas drošības arhitektūru. Kā norādīja I.Juhansone, Latvijas oficiālā nostāja ir, ka piemērotākā vieta šādām diskusijām būtu Eiropas Drošības un sadarbības organizācija un ES šajā jautājumā nevajadzētu pārņemt iniciatīvu.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 2.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 2.maija kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 2.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem