Starptautiskā konference “ES sarunas 2024: ES kā drošas mājas mūsdienu ģeopolitiskajā ainavā”

(08.04.2024.)
Galerija

Lai diskutētu par aktualitātēm Eiropas Savienībā (ES) jaunajā ģeopolitiskajā situācijā, pirmdien, 8.aprīlī, Saeimā notika augsta līmeņa starptautiskā konference “ES sarunas 2024: ES kā drošas mājas mūsdienu ģeopolitiskajā ainavā”. To organizēja Saeima sadarbībā ar Latvijas Ārpolitikas institūtu un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

"20 gadu laikā būtiski pieaugusi Latvijas loma Eiropas Savienības lēmumu pieņemšanā un līdz ar to arī atbildība. Šī konference ir iespēja lēmumu pieņēmējiem piedalīties sarunās ar speciālistiem no visas Eiropas," iepriekš uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

Konferenci atklāja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre un Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Kārlis Bukovskis.

Konferences ietvaros norisinājās vairākas paneļdiskusijas un paralēlās tiešsaistes sarunas. Konferences pirmajā daļā tika apspriesti sasniegumi un pagrieziena punkti, kurus pēdējos 20 gados piedzīvojušas tolaik ES pievienojušās valstis un visa Eiropas Savienība. Plānoto paneļdiskusiju uzmanības centrā bija gaidāmās Eiropas Parlamenta vēlēšanās un ar tām saistītie izaicinājumi, ES noturība un ekonomiskās konkurētspējas pieaugums, kā arī ES ārpolitikas veidošana, tostarp saistībā ar Krievijas karu pret Ukrainu.

Savukārt konferences otrajā daļā paralēlajās tiešsaistes sarunās no Kopenhāgenas, Helsinkiem, Rīgas, Stokholmas, Tallinas un Viļņas tās dalībnieki sprieda par Eiropas robežu stiprināšanu, migrācijas problēmām un Eiropas aizsardzības stratēģisko autonomiju, Eiropas lauksaimniecības politiku un klimata pārmaiņām. Tāpat dalībnieki diskutēja par ES lomu kosmosa izpētē, kodolenerģijas nākotni ES un mākslīgā intelekta stratēģiju.

Konferencē piedalījās Latvijas un Eiropas augsta līmeņa amatpersonas un eksperti, tostarp Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs E.Cepurītis, Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājas vietnieks Roberts Zīle, TEPSA ģenerālsekretārs, bijušais ES padomes Ģenerālsekretariāta ģenerāldirektora vietnieks Džims Kloss (Jim Cloos), Eiropas politikas institūta direktore Funda Tekina (Funda Tekin), Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, Eiropas Uzņēmumu vadītāju konventa ģenerālsekretārs, bijušais Somijas parlamenta deputāts Risto Erki Juhani Pentile (Risto Erkki Juhani Penttilä), bijušais Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs (Martin Schulz) un citi.

Starptautiskajai augsta līmeņa konferencei “ES sarunas 2024: ES kā drošas mājas mūsdienu ģeopolitiskajā ainavā” varēja sekot līdzi tiešsaistē www.saeima.lv (latviešu un angļu valodā), parlamenta Facebook kontā (latviešu valodā), www.lai.lv un www.delfi.lv, kā arī Latvijas Ārpolitikas institūta un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Facebook kontos.

Daiga Mieriņa: aizsardzībai pret ģeopolitiskām vētrām nepieciešams stiprināt Eiropas Savienības rīcībspēju

Konferences programma

9.00 - 11.30
Atklāšanas uzrunas
Ievadsaruna: Divi gadu desmiti kopš "Desmitnieka"atgriešanās mājās
1.paneļdiskusija: Kārtība mājās kā ES galvenā priekšrocība 
LV ENG

11.40 - 13.30
2.paneļdiskusija: Labklājīgas mājas gan veciem, gan jauniem
Pārejas ievadsaruna: ES mājas un tās kaimiņi mainīgajā vidē
LV ENG

14.30 - 15.30
Saruna par Eiropas lauksainiecības nākotni pašmāju pārtikas ražošanas aspektā LV ENG
Saruna par Eiropas robežu stiprināšanu no dienvidiem līdz austrumiem LV ENG

15.45 - 16.45
Saruna par ES lomu mūsu māju aizsardzībā LV ENG
Saruna par ES lomu kosmosa izpētē pašmaju vajadzībām LV ENG

17.00 - 18.00
Saruna par mākslīgo intelektu ES digitālajās mājās LV ENG
Saruna par kodolenerģiju un ilgtspējēgām mājām LV ENG 
Noslēguma saruna: ES – mājas kā pasaules līmeņa galvenā mītne ENG

Fotogrāfijas

Otrdien, 30.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde