Saeimas priekšsēdētājs vizītē Zviedrijā spriedīs par reģiona aizsardzības stiprināšanu

(23.08.2023.)

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns no 23. līdz 25.augustam uzturēsies vizītē Zviedrijas Karalistē, kur tiksies ar Zviedrijas parlamenta priekšsēdētāju Andreasu Norlēnu (Andreas Norlén) un spriedīs par reģiona drošības un aizsardzības stiprināšanu, kā arī pārrunās ciešāku divpusējo sadarbību, it īpaši drošības, enerģētikas un transporta jomā. E.Smiltēns arī piedalīsies Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju sanāksmē.

Kaimiņvalsts pievienošanās NATO aliansei ir izšķiroša mūsu Baltijas jūras reģiona kopējai drošībai, pirms vizītes uzsver E.Smiltēns, paužot atbalstu Zviedrijai uzņemšanai NATO.

Zviedrijas parlaments šogad rīko ikgadējo NB8 sanāksmi, kas ir Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju tikšanās. Tās darba kārtībā būs atbalsts Ukrainai karā pret Krieviju, reģionālā drošība un NATO samita Viļņā rezultāti, kā arī citas sadarbības aktualitātes.

Stokholmā E.Smiltēns uzrunās klātesošos Baltijas sadarbības grupas un Ziemeļvalstu Ukrainas foruma rīkotajā piemiņas ceremonijā Normalmes laukumā. Šajā vietā deviņdesmito gadu sākumā ik pirmdienu pulcējās Zviedrijas pilsoniskā sabiedrība, paužot atbalstu Baltijas valstu neatkarības centieniem. Tāpat Saeimas priekšsēdētājs Riksdāgā piedalīsies svinīgā ceremonijā par godu Ukrainas neatkarības dienai 24.augustā.

Vizītes laikā Saeimas priekšsēdētājam plānota tikšanās arī ar Zviedrijā dzīvojošajiem latviešiem.

Baltijas valstis un Ziemeļvalstis vieno nozīmīga sadarbība NB8 formātā. Tas apvieno piecas Ziemeļvalstis - Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju - un trīs Baltijas valstis - Latviju, Igauniju un Lietuvu. NB8 ietvaros notiek regulāras premjeru, parlamentāriešu, ministru un citu amatpersonu tikšanās.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 4.maijā
09:45  Saeimas Prezidija sēde
10:30  Svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa
12:00  Saeimas svinīgā sēde par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai
13:15  Kopīga fotografēšanās
14:00  Baltā galdauta svētki ar 4. maija Deklarācijas kluba biedriem