Saeimas priekšsēdētājs genocīda upuru piemiņas brīdī: gara spēks un ticība nezūd

(04.07.2023.)
VideoGalerija

“Dedzinot sinagogas, nacisti gribēja iznīcināt simbolus. Garīguma, ticības un identitātes simbolus. Nodega ēkas, bet gara spēks un ticība nepazuda,“ otrdien, 4.jūlijā, Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienai veltītā ziedu nolikšanas ceremonijā sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs pauda, ka ebreju tautas genocīda upuru piemiņas vieta ir simbols, kas apliecina arī atmiņu spēku un nozīmi. Tā māca neaizmirst pagātni, atvērtām acīm raudzīties tagadnē un nākotnē, redzēt ļaunumu un nepieļaut tā atkārtošanos, jo arī šodien neapvaldīts ļaunums ir realitāte.

“Cilvēce ir nepietiekami mācījusies no pagātnes traģēdijām. Holokausta noliegšana, antisemītisms joprojām ir dzīvs,” sacīja E.Smiltēns, aicinot mācīties no pagātnes traģēdijām, novērst varmāku nesodāmības sajūtu un atjaunot taisnīgumu.  Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra holokausta radīto milzīgo zaudējumu un postu.

Holokausta upuru piemiņas brīdī piedalījās arī Saeimas Prezidija locekļi un deputāti, kā arī citas valsts amatpersonas un ārvalstu diplomātiskais korpuss.

Pirms 82 gadiem, 1941.gada 4. jūlijā, Rīgā tika nodedzinātas piecas sinagogas, iezīmējot aizsākumu nacistu okupācijas varas īstenotajam holokaustam.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720309530612
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 4.maijā
09:45  Saeimas Prezidija sēde
10:30  Svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa
12:00  Saeimas svinīgā sēde par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai
13:15  Kopīga fotografēšanās
14:00  Baltā galdauta svētki ar 4. maija Deklarācijas kluba biedriem