Pieminot 21.augustu, parlamentu priekšsēdētāji un AP deputāti Jēkaba laukumā stādīs kociņus

(19.08.2011.)

21.augustā, Latvijas valsts neatkarības faktiskās atjaunošanas 20.gadadienā, Jēkaba laukumā pie Saeimas nama Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāji kopā ar Augstākās padomes deputātiem, kuri pirms divdesmit gadiem balsoja par valsts neatkarības atjaunošanu, stādīs jaunus kociņus.

„Latvijas koki savām saknēm cieši turas Latvijas zemē un spītē negaisiem un vētrām. Par godu 21.augusta vēsturiskajam lēmumam mēs stādīsim liepas, ošus un ceriņus. Katram kokam ir sava „balss”, - tie katrs šalc savādāk. Liepa ir mūsu Laimas koks – maigām, apaļām lapām un medainiem ziediem. Tas atgādina par māti Latviju. Osis ir lietaskoks un sargātājs. Savukārt ceriņi stāsta par ilgi gaidītās vasaras sākumu un cerību – katrs no mums bērnībā ir meklējis laimes „pieclapīti”,” pauž Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Simboliski paužot solidaritāti un pieminot Latvijai vēsturisko lēmumu, kopā ar toreizējās Augstākās padomes deputātiem kokus stādīs Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Islandes parlamentu priekšsēdētāji, kā arī Norvēģijas parlamenta ģenerālsekretārs.

Ņemot vērā, ka neatkarības atgūšanas gadadienu šogad atzīmē visas trīs Baltijas valstis, uzrunas pasākumā teiks gan Latvijas, gan Lietuvas un Igaunijas tā laika neatkarības cīnītāji – Georgs Andrejevs, Birute Vaļonīte (Birutė Valionytė) un Heldurs Petersons (Heldur Peterson).

Jēkaba laukuma apstādījumus papildinās trīs oši un viena liepa, kas dos pavēni karstās vasaras dienās, kā arī četri ceriņu krūmi, kuru kuplie ziedi priecēs garāmgājējus pavasaros.

Koku stādīšanas ceremonijas laikā spēlēs Nacionālo bruņoto spēku pūtēju orķestris.

Ceremonijas noslēgumā paredzēta pasākuma dalībnieku kopīga fotografēšanās.

1991.gada 21.augustā Latvijas Republikas Augstākā padome pieņēma konstitucionālo likumu „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, tādējādi de facto atjaunojot Latvijas valsts neatkarību un iezīmējot valsts atgriešanos demokrātisko Rietumeiropas valstu saimē.

Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima