Neatkarības atjaunošanas gadadienā muzicēs izcili latviešu mākslinieki

(15.08.2011.)

21.augustā par godu Latvijas neatkarības faktiskās atjaunošanas gadadienai tiek rīkots īpašs koncerts, kurā izcili pašmāju mūziķi un jaunie talanti izpildīs latviešu autoru skaņdarbus. Koncerts notiks Latvijas Nacionālajā teātrī, un to pārraidīs arī Latvijas Televīzija.

Koncertā skanēs tikai latviešu mūzika - amplitūdā no pirmās nacionālās operas autora Alfrēda Kalniņa līdz mūsdienu populārajam mūziķim Renāram Kauperam. Programmā būs arī Jāzepa Mediņa, Pētera Vaska, Romualda Kalsona, Jāņa Lūsēna un citu latviešu komponistu darbi, kurus atskaņos Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģentu Aināra Rubiķa un Andra Pogas vadībā. Koncertā piedalīsies jauniešu koris „Kamēr...” diriģenta Māra Sirmā vadībā, pasaulē godalgotais latviešu pianists Vestards Šimkus, spožā vijolniece Laura Zariņa un citas Latvijas mūzikas personības.

Koncerta režisore – Indra Roga, scenogrāfs – Kristaps Skulte, bet mūzikas koncepta autore ir Gunda Vaivode.

Koncertu klātienē vērot aicināti divdesmit gadus seno notikumu varoņi – bijušās Augstākās padomes deputāti un PSRS Tautas deputātu kongresa deputāti, kuri 1991.gadā iestājās par Latvijas neatkarības atjaunošanu. Aicināto viesu vidū ir arī Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāji un delegācijas, pašreizējās un bijušās valsts augstākās amatpersonas, ārvalstu diplomātiskais korpuss, garīdzniecības pārstāvji, plašsaziņas līdzekļu vadītāji, bijušie Latvijas vēstnieki ārvalstīs, kā arī citas amatpersonas.

Koncerta sākumā klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Augstākās padomes deputātu pārstāve Velta Čebotarenoka. Plānoti arī ārvalstu viesu apsveikumi.

Svētku koncertu 21.augustā plkst.18.40 pārraidīs LTV1.

Šā gada 21.augustā tiks svinēta mūsu valsts faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadiena. 1991.gada 21.augusts bija pagrieziena punkts valsts vēsturē, jo, Latvijas Republikas Augstākajā padomē pieņemot konstitucionālo likumu „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, de facto tika atjaunota Latvijas neatkarība.

Ar šo likumu tika atjaunota 1922.gada Satversme ar tajā ietvertajām Rietumu demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtībām. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī