Latvijas neatkarības de facto atjaunošanas svētkos Saeima būs atvērta apmeklētājiem

(20.07.2011.)

21.augustā, kad atzīmēsim valsts neatkarības faktiskās atjaunošanas 20.gadadienu, Saeimas nams no pulksten 9.00 līdz pulksten 18.00 būs atvērts rīdziniekiem un pilsētas viesiem, piedāvājot apmeklēt vairākas izstādes un apskatīt parlamenta ēkas vēsturiski iespaidīgo interjeru.

Godinot cilvēkus, kas, spītējot briesmām un bailēm, 1990.gada 4.maijā un 1991.gada 21.augustā pieņēma Latvijai izšķirošos lēmumus, Saeimas Dzeltenajā zālē būs izstādīti 138 Augstākās Padomes deputātu foto portreti. Tāpat interesenti šajā zālē varēs aplūkot fotoliecības no augusta notikumiem. Savukārt Saeimas sēžu zālē apmeklētāji varēs aplūkot 1991.gada 21.augustā pieņemto konstitucionālo likumu.

Parlamenta apmeklētājiem Balsošanas zālē būs iespēja redzēt vēsturiskus dokumentus – oficiālos atzīšanas rakstus, ar kuriem citas valstis atzina Latvijas neatkarību un kas bija nepārprotams apliecinājums valsts suverenitātes atgūšanai.

Saeimas Sarkanajā zālē varēs aplūkot fotogrāfiju izstādi „Latvijas atjaunotā parlamenta 20 gadi”, kas vēstīs par mūsu valstij un parlamentam nozīmīgiem notikumiem. Savukārt Dzeltenajā zālē būs apskatāmas visas logotipu skices, ko bērni un jaunieši šopavasar radīja par godu valsts neatkarības de facto atjaunošanas 20.gadadienai. Konkursam tika saņemti 90 darbi, bet par svētku pasākumu oficiālo logotipu publiskā balsojumā tika izvēlēts deviņgadīgās rīdzinieces Luīzes Annas Pētersones zīmētais gailis, kas izdzied brīvību.

Savukārt parlamenta bibliotēkas lasītavā Saeimas viesi varēs aplūkot Latvijas valsts institūciju, pašvaldību, citu iestāžu un sabiedrisko organizāciju apbalvojumus, tostarp Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku goda un atzinības zīmes. Šajā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja veidotajā izstādē apkopoti apbalvojumi no 1991.gada līdz mūsdienām.

1991.gada 21.augustā Latvijas Republikas Augstākā padome pieņēma konstitucionālo likumu „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, tādējādi de facto atjaunojot Latvijas valsts neatkarību un iezīmējot valsts atgriešanos demokrātisko Rietumeiropas valstu saimē.

Ar šo likumu tika atjaunota 1922.gada Satversme ar tajā ietvertajām Rietumu demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtībām. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī