Saeimas priekšsēdētāja: Eiropas Savienībai partnerība ar Latīņameriku ir stratēģiski svarīga

(15.05.2015.)

Eiropas Savienība (ES) un Latīņamerika ir līdzīgi domājoši partneri. Mūs vieno spēcīgs politiskais dialogs, kā ar ciešas vēsturiskās, kultūras un ekonomiskās saites. Partnerība ar Latīņameriku ES ir stratēģiski svarīga. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 14.maijā, atklājot Eiropas un Latīņamerikas Parlamentārās asamblejas (EUROLAT) paplašinātā biroja un darba grupas migrācijas jautājumos sanāksmi. 

Jūnijā plānotais ES un Latīņamerikas un Karību jūras reģiona valstu kopienas samits būs laba izdevība paplašināt veiksmīgo sadarbību un koordinēt abu reģionu nostājas starptautiski nozīmīgos jautājumos. Īsi pirms šīs augstākā līmeņa ES un Latīņamerikas un Karību valstu līderu tikšanās gaidāma arī EUROLAT Asambleja, kas apliecina parlamentārās dimensijas būtisko nozīmi abu reģionu attiecībās, uzsvēra I.Mūrniece. 

Izvērtējot progresu abu reģionu attiecībās, Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par tirdzniecības apjoma pieaugumu – tas pēdējos desmit gados ir dubultojies. ES noslēgti tirdzniecības līgumi ar 26 no 33 reģiona valstīm, tādējādi padarot Latīņameriku un Karību valstu reģionu par vienu no tiem, kas ir visciešāk integrēts ar Eiropu. 

Vienlaikus I.Mūrniece atzina, ka veiksmīgas sadarbības pamatā ir neatlaidīgs darbs un ilgtermiņa pieeja. Uzskatu, ka ir nepieciešama vēl aktīvāka abu reģionu iesaiste, lai veicinātu globālo drošību, stabilitāti un ekonomisko izaugsmi, parlamentāriešiem pauda Saeimas priekšsēdētāja. Abiem reģioniem jāpārvar daudzi satraucoši izaicinājumi, tostarp cilvēktirdzniecība un citas starptautiskās organizētās noziedzības formas, tostarp nelegālo migrantu kontrabanda. 

Nelegālā migrācija un cilvēktirdzniecība patlaban ir arī vieni no būtiskākajiem ES dienas kārtības jautājumiem. Tie prasa ātru rīcību un spēku apvienošanu, atzina I.Mūrniece. Viņa uzsvēra, ka pašreizējais ES un Latīņamerikas un Karību jūras reģiona valstu sadarbības ietvars rada labu pamatu, lai intensificētu politisko dialogu par šiem jautājumiem, kas rada apdraudējumu ES un Latīņamerikas valstu iedzīvotājiem.  

Ņemot vērā abu reģionu pieaugošo sadarbību, abām pusēm jāveido jaunas partnerības ar nozīmīgiem starptautiskiem spēlētājiem, īpaši ANO ietvaros, lai demonstrētu spēcīgu kopīgu apņemšanos nodrošināt labklājību mūsu nācijām un kopīgi risinātu starpnacionālas problēmas, pauda I.Mūrniece. 

15.maijā Saeimas namā norisinās Eiropas un Latīņamerikas Parlamentārās asamblejas (EUROLAT) paplašinātā biroja un darba grupas migrācijas jautājumos sanāksme. Tajā Eiropas un Latīņamerikas parlamentārieši pārrunā abu reģionu divpusējās attiecības, kā arī Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritātes, īpaši digitālo dienaskārtību, enerģētikas jautājumus un migrāciju, tostarp aktuālo bēgļu krīzi Vidusjūrā.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde