Baku noausts unikāls paklājs Akuratera muzejam

(22.05.2024.)

Klātesot Latvijas parlamenta delegācijai, Baku paklāju muzejā Azerbaidžānā no stellēm svinīgi nogriezts īpašs paklājs, kas tapis muzeja meistardarbnīcā. Šis darbs ir kopija unikālam paklājam, kas starpkaru periodā rotāja latviešu literāta Jāņa Akuratera kabinetu.

Kādā trīsdesmitajos gados uzņemtajā fotogrāfijā rakstnieka ģimene redzama istabā, kurā uz grīdas uzklāts Karabahas reģionam raksturīgs paklājs. Tas līdz mūsdienām nav saglabājies, tādēļ īstenota iecere to izgatavot no jauna. Paklājs tiks nogādāts uz Latviju, lai papildinātu Akuratera muzeja kolekciju.

Šī paklāja brīnišķīgais tapšanas stāsts ir lielisks apliecinājums mūsu draudzībai un ciešajai kultūras sadarbībai, kas nu jau ilgāka par 100 gadiem. Šis stāsts stiprina un bagātina mūsu attiecības. Viena fotogrāfija bija pirmā dzirkstele, lai veidotos radoša sadarbība un taptu šis skaistais darbs. Patiess prieks, ka daļiņa no Azerbaidžānas tagad dosies uz palikšanu Latvijā, svinīgajā pasākumā pauda Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. 

Latvijas un Azerbaidžānas tautu vieno cieša kultūras saikne jau vairāk nekā gadsimtu. Dienvidkaukāzs un šī valsts ir bijusi iedvesmas avots daudziem latviešiem. Mūsu rakstnieku literāros darbos arī atrodami apraksti par Azerbaidžānas vēsturē būtiskiem notikumiem un tautas identitātes veidošanos pirms simts gadiem.

Latvijas parlamentārieši viesojās arī izdevniecībā “Teas press”, kas laidusi klajā Jāņa Jaunsudrabiņa romāna “Nāves deja” izdevumu azerbaidžāņu valodā. Šis darbs tapis, pašam rakstniekam esot bēgļu gaitās Kaukāzā, un tā darbība norisinās Baku.

Tāpat Saeimas delegācija apmeklēja Azerbaidžānas Nacionālo vēstures muzeju, kurā piedalījās latviešu tekstilmākslinieka Jūlija Straumes darbu izstādes “Jūlijs Straume 150: Ornaments cauri kultūrām” atklāšanā.  20. gadsimta latviešu lietišķās mākslas meistars 16 gadus dzīvojis Kaukāza reģiona valstīs, tostarp arī Azerbaidžānā.

Jūlija Straumes darbi šodien ir nozīmīgs Latvijas kultūras mantojums Azerbaidžānā. Un vienlaikus viņa vēlākajā radošajā darbā Latvijā ir redzama Dienvidkaukāza valstu un Azerbaidžānas kultūras ietekme.

D.Mieriņa uz Azerbaidžānu devusies pēc tās parlamenta (Milli Medžlisa) priekšsēdētājas Sahibas Gafarovas (Sahiba Gafarova) ielūguma. Saeimas priekšsēdētāju vizītē uz Azerbaidžānu pavada Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs un Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720317129833
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 17.jūnijā
15:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Belizas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Therese Rath
15:50  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Armēnijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Ara Margarian
16:35  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Botsvānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Juliana Angela Dube-Gobotswang