Ināra Mūrniece NB8 spīkeriem: koordinēta rīcība un atbalsts Ukrainai šobrīd ir jo īpaši svarīgs

(04.03.2022.)

“Kad agrāk runājām par brīvību, suverenitāti un demokrātiju, mēs to pieņēmām kā pašus par sevi saprotamus jēdzienus. Tagad šiem vārdiem un to būtībai ir jau pavisam cita jēga. Karš ir ienācis Eiropas kontinentā. Šajā bīstamajā laikā koordinēta rīcība un atbalsts Ukrainai ir jo īpaši svarīgs,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 4.martā, videokonferencē tiekoties ar Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu priekšsēdētājiem, lai pārrunātu aktuālo drošības situāciju reģionā un apspriestos par  atbalsta sniegšanu Ukrainai, kas pretojas Krievijas militārajai agresijai un plaša mēroga iebrukumam.

“Kaut arī raķetes nav tēmētas pret mums un mūsu iedzīvotāju fiziskajai eksistencei briesmas nedraud, par dzīvi mierā nevaram runāt,” uzsvēra I.Mūrniece. Demokrātiskā pasaule ir vienota, nosodot Krievijas karu pret Ukrainu. Krievija ir jāpiespiež pārtraukt karadarbību. Būtiski, ka rupja propaganda un atklāti meli, kas nāk no Putina Krievijas puses, vairs nevar sasniegt plašu auditoriju ārpus tās robežām, piebilda I.Mūrniece.

NB8 valstu parlamentu priekšsēdētāji ir vienoti Krievijas agresijas stingrā nosodīšanā. Spīkeri apmainījās ar informāciju par katra parlamenta un valdības atbalstu Ukrainai un pauda uzskatu, ka jāturpina piemērot Krievijai visaptverošās sankcijas. Tāpat spīkeri uzsvēra, ka stingras sankcijas jāpiemēro arī Baltkrievijai, ņemot vērā tās iesaisti pilna mēroga Krievijas karadarbībā pret Ukrainu.

Parlamentu priekšsēdētāji bija vienoti atbalstā Ukrainai, uzsverot, ka Baltijas un Ziemeļvalstu sabiedrībā valda dziļa solidaritāte ukraiņu tautai.

Spīkeri pārrunāja arī Ukrainas pieteikumu uzņemšanai Eiropas Savienībā. I.Mūrniece informēja NB8 valstu kolēģus, ka Saeima atbalsta Eiropas Savienības kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai un Latvijas parlaments vakar par to vienbalsīgi pieņēma paziņojumu. Saeima ir pieņēmusi arī grozījumus likumos, kas tagad ļauj Latvijas pilsoņiem dienēt Ukrainas pusē, kā arī īpašu likumu Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstam.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem