I.Mūrniece un I.Kobahidze paraksta memorandu par Latvijas un Gruzijas stratēģisko partnerību

(16.01.2018.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Gruzijas parlamenta priekšsēdētājs Iraklijs Kobahidze (Irakli Kobakhidze) otrdien, 16.janvārī, tiekoties Latvijas parlamentā, parakstīja Saeimas un Gruzijas parlamenta stratēģiskās partnerības memorandu. Tajā pausta apņemšanās attīstīt stratēģisko partnerību un padziļināt parlamentu kontaktus.

I.Mūrniece pauda gandarījumu par Gruzijas parlamenta spīkera vizīti abām valstīm zīmīgā laikā – Latvijas un Gruzijas simtgades gadā –, turklāt martā apritēs 25 gadi kopš valstu diplomātisko attiecību nodibināšanas. I.Kobahidze ir pirmais ārvalstu parlamenta spīkers, kurš Latvijas simtgades gadā savā vizītē apmeklē mūsu valsti.

Latviju un Gruziju vieno aktīvs politiskais dialogs: pagājušajā gadā Baltijas valstu un Ziemeļvalstu parlamentu spīkeri kopīgi apmeklēja Gruziju, aktīvi sadarbojas abu valstu parlamentu Ārlietu komisiju un Eiropas lietu komisiju deputāti. Mūsu labais politiskais dialogs ir pamats ekonomiskās sadarbības potenciāla izmantošanai, teica Saeimas priekšsēdētāja.

Gruzija ir pierādījusi savu mērķtiecību, veicot nozīmīgas reformas, atzina I.Mūrniece, uzsverot, ka ir svarīgi īstenot reformas sarežģītākajās - tieslietu un ekonomikas - jomās. Latvija turpinās iestāties par Gruziju Eiropas Savienībā un NATO, apliecināja I.Mūrniece.

I.Kobahidze sacīja, ka Latvija ir paraugs Gruzijai – tās mērķis ir sasniegt Latvijas izaugsmes līmeni. Gruzijas spīkers pateicās Latvijai par pastāvīgo atbalstu, īpaši uzsverot atbalstu Gruzijas teritoriālajai vienotībai un eiroatlantiskajai virzībai.

Pārrunājot situāciju Dienvidosetijā un Abhāzijā, Saeimas priekšsēdētāja pauda Latvijas bažas par Krievijas aktivitātēm abos šajos Gruzijas reģionos. Mūsu valsts stingri iestājas par Gruzijas suverenitāti un teritoriālo vienotību, uzsvēra I.Mūrniece.

Sarunā piedalījās arī Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš un komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols, kā arī deputātu grupas sadarbībai ar Gruzijas parlamentu vadītājs Dzintars Zaķis.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157692260623025
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt