Ināra Mūrniece: Latvijai un Rumānijai arī turpmāk jāapvieno spēki NATO klātbūtnes stiprināšanai reģionā

(24.10.2017.)
VideoGalerija

Latvijai un Rumānijai arī turpmāk jāapvieno spēki NATO klātbūtnes stiprināšanai reģionā - gan alianses austrumos, gan dienvidaustrumos. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, otrdien, 24.oktobrī, tiekoties ar Rumānijas parlamenta Senāta prezidentu Kelinu Popesku-Teričanu (Călin Popescu-Tăriceanu), kurš ieradies Latvijā oficiālā vizītē.

I.Mūrniece un K.Popesku-Teričanu bija vienisprātis, ka saskaramies ar līdzīgiem  drošības izaicinājumiem. NATO spēku klātbūtne mūsu valstīs sūta spēcīgu signālu, ka esam vienoti un ka NATO ir gatava aizstāvēt jebkuru dalībvalsti. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka sabiedroto klātbūtnei un valsts aizsardzības budžeta palielināšanai ir gan Latvijas sabiedrības atbalsts, gan politiskā griba.

Runājot par attīstību Ukrainā, Moldovā un citās Austrumu partnerības valstīs, I.Mūrniece un K.Popesku-Teričanu uzsvēra Austrumu partnerības nozīmi – šis formāts ļauj partnervalstīm tuvināties Eiropas Savienībai (ES) un vienlaikus saglabā individuālo pieeju Latvija stingri atbalsta ES praktiskās sadarbības ar partnervalstīm padziļināšanu iespējami vairāk jomās, teica I.Mūrniece. 

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra Latvijas nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai. I.Mūrniece un K.Popesku-Teričanu atzīmēja, ka ES sankcijām pret Krieviju ir jāpaliek spēkā līdz pilnīgai Minskas vienošanās izpildei.

Runājot par ES nākotni, I.Mūrniece un K.Popesku-Teričanu bija vienisprātis, ka svarīga ir ES dalībvalstu vienotība. Rumānijas Senāta prezidents atzīmēja, ka ES arī turpmāk jābalstās kohēzijā un solidaritātē, kas ir bijusi ES izaugsmes un labklājības pamatā. Saeimas priekšsēdētāja teica, ka valstīm, kuras vēlas sadarboties ciešāk, šāda iespēja ir jādod, bet sadarbībai jābūt atvērtai arī pārējām valstīm. Latvija vēlas būt ES kodolā.

I.Mūrniece Rumānijai vēlēja veiksmīgu gatavošanos 2019.gadā gaidāmajai prezidentūrai ES Padomē un pauda gatavību dalīties Saeimas pieredzē, īstenojot Latvijas prezidentūras parlamentāro dimensiju 2015.gadā.


Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157688302043993
Video: https://www.youtube.com/watch?v=AIe0wG8kJrw&t=
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt