Ināra Mūrniece Īrijas Karaliskajā akadēmijā atklāj lekciju un izstādi par Latvijas ceļu uz brīvību

(21.11.2016.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pirmdien, 21.novembrī, Dublinā, Īrijas Karaliskajā akadēmijā atklāja Daiņa Īvāna lekciju “Izšķirošie brīži Latvijas cīņā par brīvību un neatkarību 1986-1991” un Latvijas Nacionālā arhīva izstādi “Latvija 1991”.

Latvijas un Īrijas draudzība sakņojas 20.gadsimta divdesmitajos gados, kad abas valstis plecu pie pleca sadarbojās Tautu Savienībā. Īrija tolaik dibināto abu valstu draudzību nekad nav pametusi novārtā – Īrija stingri īstenoja Latvijas okupācijas neatzīšanas politiku, okupācijas laikā palīdzot mums uzturēt dzīvu ideju par neatkarības atgūšanu, uzrunājot klātesošos, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Īrija bija viena no valstīm, kas nevilcinoties jau 1991.gadā atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu. Kopš tā laika Latvijas un Īrijas attiecības kļuvušas tikai ciešākas. Šodien esmu patiesi gandarīta vizītē apmeklēt Īriju, lai atzīmētu abu valstu diplomātisko attiecību 25.gadadienu, atzina I.Mūrniece.

Izstāde, kuru esam atveduši uz Īriju, ļauj atskatīties uz Latvijas neatkarības atjaunošanu, kad simtiem tūkstoši cilvēku miermīlīgās demonstrācijās pieprasīja savu brīvību.  Liels prieks, ka izstāde tiek atklāta klātesot Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājam Dainim Īvānam, kurš lekcijā dalīsies atmiņās par šiem izšķirošajiem notikumiem.

I.Mūrniece līdz 22.novembrim darba vizītē uzturas Īrijā. Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols un Eiropas lietu komisijas deputāte Nellija Kleinberga, kā arī Latvijas vēstnieks Īrijā Gints Apals.



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde