Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisija spriež par diasporas ieguldījumu Latvijas ekonomikas izaugsmei

(21.05.2024.)

“Lai veicinātu ārzemēs mītošo tautiešu interesi ieguldīt Latvijas uzņēmumos un stimulētu kapitāla reemigrāciju, jābūt viegli saprotamiem un drošiem kapitāla piesaistes veidiem,” otrdien, 21.maijā, uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas priekšsēdētājs Ervins Labanovskis. Apakškomisija sēdē sprieda par diasporas iespējām investēt savu uzkrāto kapitālu Latvijas uzņēmumos.

Diasporas pārstāvji pauda, ka Latvijā ir liels atpakaļpārvedumu apjoms, ko veido diasporas veiktie pārskaitījumi, un rosināja stimulēt finanšu līdzekļu pārvirzīšanu uzņēmējdarbības attīstībai, piedāvājot drošu investīciju programmu.

Apakškomisija lēma aicināt AS “Attīstības finanšu institūcija ALTUM”, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Ekonomikas ministriju sadarbībā ar diasporas pārstāvjiem izstrādāt jaunus rīkus diasporas kapitāla piesaistei investīcijām Latvijas uzņēmumos.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centra pārstāve pauda, ka vasarā centrs plāno veikt apjomīgu diasporas aptauju, un rosināja iekļaut tajā jautājumus, kas nepieciešami programmas izstrādes datiem.

E.Labanovskis informēja, ka oktobra beigās apakškomisija aicinās iesaistītās puses iepazīstināt parlamentāriešus ar izstrādātajiem rīkiem investīciju piesaistes veicināšanai.

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 16.jūnijā