Daiga Mieriņa Azerbaidžānā: saskatām labas iespējas ciešākai sadarbībai ekonomikā

(20.05.2024.)
Galerija

Azerbaidžāna Latvijai ir nozīmīga partnervalsts Dienvidkaukāzā, un mūs vieno veiksmīgs politiskais dialogs, taču tas pagaidām neatspoguļojas savstarpējās tirdzniecības apjomā. Mēs saskatām labas iespējas paplašināt ekonomisko sadarbību, kā arī attīstīt kontaktus starp pašvaldībām un sadarbību starp augstskolām. To pauda Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa pirmdien, 20.maijā, Baku tiekoties ar Azerbaidžānas Valsts prezidentu Ilhamu Alijevu (Ilham Aliyev)  un parlamenta (Milli Medžlisa) priekšsēdētāju Sahibu Gafarovu (Sahiba Gafarova).

D.Mieriņa aicināja veicināt sadarbību lauksaimniecības jomā un uzsvēra mūsu pārtikas ražotāju ieinteresētību paplašināt eksportu. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja piedāvāja izmantot Latvijas mežsaimnieku pieredzi Karabahas reģiona apmežošanai. Latvija saskata perspektīvas arī transporta un loģistikas jomā, tostarp attīstot kravu pārvadājumus no Rīgas lidostas. Iespējas sadarbībai paver arī plānotie tiešie “AirBaltic” avioreisi starp Rīgu un Baku.

Runājot par drošības situāciju reģionā, Saeimas priekšsēdētāja augstu novērtēja Azerbaidžānas valdības apņemšanos miera procesam un uzsāktās miera sarunas ar Armēniju. Ir svarīgi panākt stabilitāti un ilgstošu mieru reģionā, sacīja D.Mieriņa, apliecinot stingru atbalstu Azerbaidžānas suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās.

Latvija un Azerbaidžāna šogad atzīmē diplomātisko attiecību 30.gadadienu, taču mūsu tautu saikne noteikti sniedzas tālākā vēsturē – pirms 100 gadiem un vairāk, pauda Saeimas priekšsēdētāja. Kaukāzs ir bijis iedvesmas avots daudziem latviešiem, un vairāki mūsu kultūrā nozīmīgi rakstnieki un mākslinieki ievērojamu laiku ir pavadījuši Azerbaidžānā.

Parlamentu spīkeres pauda ieinteresētību padziļināt sadarbību starp Saeimu un Milli Medžilisu, veidojot ciešāku dialogu starp nozaru komisijām.

Puses pārrunāja arī Krievijas agresijas kara Ukrainā ģeopolitisko ietekmi un izaicinājumus. D.Mieriņa uzsvēra, ka Krievija apdraud starptautiskajos noteikumos balstīto pasaules kārtību un vēlas neatgriezeniski mainīt drošības vidi un uzspiest savus noteikumus, taču to nedrīkst pieļaut. Nav pieļaujams akceptēt starptautisko robežu izmaiņas militārā ceļā - tas ir klajš ANO statūtu pārkāpums. Saeimas priekšsēdētāja pateicās Azerbaidžānai par Ukrainai sniegto humāno palīdzību.

Vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētāja tikās arī ar Azarbaidžānas ekoloģijas un dabas resursu ministru Mukhtaru Babajevu (Mukhtar Babayev). Tāpat Saeimas delegācija apmeklēja Fizuli un Šusas pašvaldības Karabahas reģionā un iepazinās ar infrastruktūras atjaunošanas progresu.

Saeimas priekšsēdētāja un viņas vadītā delegācija no 18. līdz 22.maijam vizītē apmeklē Azerbaidžānu, lai stiprinātu valstu divpusējās attiecības, sadarbību ekonomikā un kultūras jomā.  D.Mieriņu vizītē pavada Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs un Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720317129833
Izmantošanas noteikumi: https://saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 16.jūnijā