Saeima lems par iespēju dzīvokļu īpašniekiem mājai būtiskus jautājumus izlemt arī tad, ja daļa iedzīvotāju neiesaistās šo jautājumu risināšanā

(22.05.2024.)

Saeima ceturtdien, 23.maijā, galīgajā lasījumā lems par likuma grozījumiem, kas dos iespēju dzīvokļu īpašniekiem par mājai būtiskiem jautājumiem lemt arī tad, ja daļa iedzīvotāju neiesaistās šo jautājumu risināšanā. Šos un citus jautājumus deputāti skatīs 16.maija sēdes turpinājumā, jo pagājušajā nedēļā Saeimas sēdē tika izsludināts pārtraukums.

Konceptuāli deputāti rīt skatīs grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas noteic Varakļānu novada pievienošanu Madonas novadam.

Saeima pirmajā lasījumā arī skatīs grozījumus Komerclikumā, kas nepieciešami, lai akciju sabiedrības Uzņēmumu reģistrā varētu iesniegt arī nepilnīgi aizpildītu pirmreizējo akcionāru reģistru.

Tāpat deputāti konceptuāli rītdien lems par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz atbalstu arī tiem hipotekāro kredītu ņēmējiem, kuri nesaņem kompensāciju par kredītu procentu maksājumiem, jo kredītdevēja banka atrodas likvidācijas procesā.

Darba kārtībā ir arī lēmuma projekts par kolektīvā iesnieguma “Latvijas lauku skolām būt” turpmāko virzību, kā arī deputātu pieprasījums satiksmes ministram par atlaižu atcelšanu reģionālajos komercreisos.

Saeimā iesniegti arī vairāki jauni likumprojekti, un to vidū ir interešu konflikta novēršanas likuma grozījumi, lai varētu novērst līdzšinējo praksi, ka valsts amatpersonas ieņem vadošus amatus valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās. Tāpat Saeimā iesniegti likuma grozījumi, kas paredz, ka par seksuālu uzmākšanos varēs piemērot naudas sodu līdz 2000 eiro.

16.maija Saeimas sēdes turpinājuma darba kārtībā iekļauti 18 jautājumi.

Savukārt 23.maija sēdē deputāti galīgajā lasījumā lems par izmaiņām likumā, kas paredz ierobežot negodprātīgus darba devējus un dot tiesības Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei uz noteiktu laiku aizliegt šādām personām uzaicināt strādāt ārzemniekus.

Saeima otrajā lasījumā skatīs likuma grozījumus, ar kuriem plānots uzlabot pacientu tiesību ievērošanu, kā arī izmaiņas sodu izpildes kodeksā, kas paredz reformēt cietumu sistēmu un uzlabot notiesāto resocializācijas pasākumus.

Deputāti pirmajā lasījumā skatīs Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes atlaišanas likumprojektu. Tāpat deputāti konceptuāli skatīs Militārā dienesta likuma grozījumus, ar ko plānots, ka mobilizācijas gadījumā Latvijas armijā varēs dienēt arī citu valstu pilsoņi.

Saeimas Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā iesniegtas vairākas izmaiņas, tostarp Budžeta komisija lūgusi sēdes darba kārtībā iekļaut Kriptoaktīvu pakalpojumu likuma projektu un ar to saistītas izmaiņas citos likumos, lai Latvijā noteiktu kriptoaktīvu tirgus darbību.

23.maija Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauti 20 jautājumi.

Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 16.jūnijā