Ilgtspējīgas attīstības komisija aicina izvirzīt ambiciozākus mērķus bioloģiskajā lauksaimniecībā

(21.06.2023.)

Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti trešdien, 21.jūnijā, spriežot par bioloģiskās lauksaimniecības nozares attīstību, uzsvēra nepieciešamību izvirzīt ambiciozākus mērķus, lai veicinātu nozares ilgtspēju un sasniegtu Eiropas Savienības plānotos vidējos rādītājus.

Deputāti vērsa uzmanību, ka līdz 2027.gadam Latvija plāno sasniegt bioloģisko platību īpatsvaru 18 procentu apmērā no kopējām lauksaimniecības zemēm, kamēr Eiropas Savienības plānotais izvirzītais, kopējais bioloģiskais īpatsvars vidēji būs 25 procenti. Komisija pauda bažas, ka tas negatīvi ietekmēs bioloģiskās lauksaimniecības attīstību Latvijā.

Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Uģis Mitrevics informēja, ka komisija vēstulē aicinās Ministru prezidentu izvērtēt un tālredzīgāk pārskatīt izvirzītos bioloģiskās lauksaimniecības mērķus Latvijā. Tāpat deputāti vēstulē rosinās zaļajā iepirkumā visās vispārējās izglītības un pirmskolas izglītības iestādēs nodrošināt tikai bioloģisko pārtiku.

"Šāda prakse ir jau citviet Eiropas valstīs, un ņemot vērā to, ka Latvijas iedzīvotāju veselības stāvoklis ir viens no sliktākajiem Eiropas Savienībā, veselīgas un bioloģiskas pārtikas izvēle mūsu bērniem būtu viens no virsmērķiem, kas tuvākajā laikā būtu īstenojams,” pauda U.Mitrevics. Šādi vienlaikus tiks stimulēta arī bioloģiskās lauksaimniecības attīstība Latvijā un sasniegti Eiropas Savienības izvirzītie zaļā kursa mērķi, norādīja komisijas priekšsēdētājs.

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā