Eiropas Padomē Latvijas prezidentūras zīmē atklāj tautastērpu fotoizstādi

(20.06.2023.)

“Latvijā šis ir ļoti īpašs laiks. Šonedēļ svinēsim vasaras saulgriežus un pavisam drīz atklāsim Dziesmu un Deju svētku 150.jubilejas nedēļu. Šodien jums būs iespēja nedaudz ieskatīties šajā maģiskajā latviešu kultūras kanonā,” pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, otrdien, 20.jūnijā, uzrunājot klātesošos ģimeņu kora “Staro” dalībnieku tautastērpu fotoizstādes atklāšanā Eiropas Padomes ēkā Strasbūrā, Francijā.

Z.Kalniņa-Lukaševica uzrunā akcentēja Eiropas Padomes lomu, stāvot noteikumos balstītas starptautiskās kārtības sardzē. “Esmu pārliecināta, ka tuvojas diena, kad drosmīgā ukraiņu tauta gūs uzvaru cīņā par savas valsts brīvību, un mēs visi, stāvot taisnīguma pusē, kļūsim vēl stiprāki un vienotāki, nekā līdz šim. Apliecinu, ka Latvijas delegācija Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā darīs visu, lai taisnīgums uzvarētu,” sacīja Latvijas delegācijas vadītāja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Pasākuma atklāšanā piedalījās un klātesošos uzrunāja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidents Tinijs Kokss (Tiny Kox).

Esam priecīgi, ka šodien šeit varam sajust latviskumu un atzīmēt mūsu valsts prezidentūru Eiropas Padomē, kā arī gaidāmos Dziesmu un Deju svētkus un atgādināt Eiropai par kultūras bagātību un daudzveidību, kas mums visiem ir jālolo, pasākuma atklāšanā pauda E.Rinkēvičs.

T.Kokss atzīmēja, ka atklātā izstāde palīdzēs tuvāk iepazīt UNESCO iekļauto Latvijas kultūras mantojumu un vienus no skaistākajiem tradicionālajiem tautastērpiem.

Latvijas-Elzasas korī “Staro” pārstāvētas latviešu ģimenes, kuras dzīvo Francijā, Luksemburgā, Vācijā un Šveicē. Fotoizstādē apskatāmi attēli, kuros iemūžināti kora dalībnieku tautastērpi. Izstādes atklāšanā koris priecēja klātesošos, izpildot latviešu autoru dziesmas. Pasākums noris Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā ietvaros.

No 19. līdz 23.jūnijam Strasbūrā notiek Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas 2023.gada sesijas trešā daļa, kurā pulcējas 46 valstu parlamentārieši. Tajā piedalās Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, delegācijas vadītājas vietnieks Normunds Dzintars, pastāvīgā pārstāve Ieva Brante un pastāvīgo pārstāvju aizstājēji Andris Bērziņš, Edmunds Cepurītis un Ričards Šlesers.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720309160097
Izmantošanas noteikumi:
https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 7.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Edmunda Cepurīša tikšanās ar Ungārijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. György Urkuti
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
11:00  Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde