Plānots deleģēt Valsts meža dienestam tiesības noteikt ierobežojumus kaitēkļu izplatības apkarošanai, neizsludinot ārkārtas situāciju

(20.06.2023.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 20.jūnijā, otrajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Meža likumā, ar kuriem iecerēts deleģēt Valsts meža dienestam tiesības pieņemt saimniecisko darbību ierobežojošus lēmumus meža kaitēkļu izplatības un slimību apkarošanai, neizsludinot ārkārtas situāciju.

Grozījumi likumā nepieciešami, lai Valsts meža dienests varētu iespējami ātri reaģēt uz meža kaitēkļu masveida savairošanās un slimību izplatīšanās risku. Patlaban Valsts meža dienests var ierosināt noteikt saimnieciskās darbības ierobežojumus vai pasākumus meža aizsardzībai tikai tad, ja šī iemesla dēļ ir izsludināta ārkārtējā situācija.

Lēmumu par pasākumu īstenošanu Valsts meža dienests pieņems, pamatojoties uz Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" monitoringa rezultātiem, norādīts likumprojekta anotācijā.

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā šā gada 1.jūlijā.

Lai novērstu katastrofas draudus, kas saistīta ar augiem kaitīga organisma – egļu astoņzobu mizgrauža – savairošanos, no šā gada 1.aprīļa līdz 30.jūnijam 32 Latvijas novados ir izsludināta ārkārtējā situācija.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie otrajā – galīgajā – lasījumā jāatbalsta arī Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 7.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Edmunda Cepurīša tikšanās ar Ungārijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. György Urkuti
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
11:00  Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde