Valsts pārvaldes komisija virza lēmuma projektu par papildu atbalstu iedzīvotājiem energoresursu cenu pieauguma ietekmes mazināšanai

(14.09.2022.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 14.septembrī, lēma virzīt izskatīšanai Saeimā lēmuma projektu, kurā aicina valdību izstrādāt papildu pasākumus iedzīvotāju atbalstam energoresursu cenu kāpuma ietekmes mazināšanai jaunajā apkures sezonā.

Lēmuma projektā paredzēts uzdot Ministru kabinetam mēneša laikā izstrādāt un iesniegt Saeimā valsts interesēm atbilstošus priekšlikumus par rīcību energoresursu cenu kāpuma radītās krīzes pārvarēšanai.

Papildu atbalsts nepieciešams, ņemot vērā energoresursu cenu straujā un lielā pieauguma radīto negatīvo iespaidu uz ražošanas izmaksām visos segmentos, tautsaimniecības konkurētspēju un mājsaimniecību izdevumiem. Tāpat lēmuma projektā atzīmēts, ka vismaz daļējai energoresursu cenu pieauguma kompensācijai ir nepieciešama nekavējoša valsts atbalsta palielināšana.

Līdz šim paredzētais atbalsts siltumapgādes izmaksu kompensēšanai 350 miljonu eiro apmērā ir nepietiekams, un tas sasniegs vien nelielu daļu iedzīvotāju, iepriekš komisijas sēdē akcentēja deputāti. Arī vairākas pašvaldības komisijas deputātiem paudušas bažas par gaidāmo apkures sezonu.

Komisija iepriekš izskatīja 34 deputātu Saeimā iesniegto pastāvīgo priekšlikumu par mērķtiecīgu un Latvijas valsts interesēm atbilstošu valdības rīcību energoresursu cenu kāpuma radītās krīzes pārvarēšanai, kā arī iepazinās ar Ekonomikas ministrijas sniegto informāciju par plānoto atbalstu. Komisija nolēma izstrādāt alternatīvu Saeimas lēmuma projektu, lai, ņemot vērā straujo, īpaši gāzes, tarifu pieaugumu, uzdotu valdībai izstrādāt vēl papildu atbalsta pasākumus.

Par Valsts pārvaldes komisijas sagatavoto alternatīvo lēmuma projektu vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī