Saeimas priekšsēdētāja parlamentā ar starptautiskiem ekspertiem pārrunā Eiropas Vietējās pašvaldību hartas principu ievērošanu Latvijā

(20.02.2024.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 20.februārī, parlamentā tikās ar Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa delegāciju, lai pārrunātu Eiropas Vietējās pašvaldību hartas principu ievērošanu. Kopā ar Saeimas priekšsēdētāju delegāciju parlamentā uzņēma arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Puses pārrunāja budžeta veidošanas procesu kontekstā ar pašvaldībām noteikto funkciju izpildi. Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka karš Ukrainā un tam sekojošais energoresursu cenu pieaugums un inflācija nesis virkni izaicinājumu, kas ir motivējis pašvaldības  pārskatīt savas funkcijas, virzoties uz to efektivizēšanu. Arī J.Reirs akcentēja, ka Latvijā pašvaldības tiek finansētas 18-19 procentu apmērā no kopējā budžeta apjoma un tā ir lielākā pašvaldību finansēšanas daļa Eiropā tūlīt aiz Ziemeļvalstīm, kurās arī medicīna ir iekļauta kā pašvaldības funkcija.

Spriežot par konsultāciju procesu lēmumu pieņemšanas gaitā, D.Mieriņa īpaši atzīmēja likumdevēja ciešo sadarbību ar Latvijas Pašvaldību savienību, ar kuru regulāri notiek konsultācijas. Budžeta komisijas priekšsēdētājs atzīmēja caurspīdīgo lēmumu pieņemšanas procesu, tostarp to, ka Latvijā kā valdības, tā parlamenta sēdes ikvienam ir iespējams vērot tiešsaistē, bet parlamenta komisiju sēžu ieraksti ir pieejami Saeimas tīmekļvietnē. Tāpat izcelta nozīmīgā nevalstisko organizāciju loma lēmumu pieņemšanas procesā, kā arī Finanšu ministrijas sadarbība ar pašvaldībām ikgadējā valsts budžeta sastādīšanas gaitā.  

Sarunā pārrunāta arī pašvaldību spēja īstenot nesen pieņemtos lēmumus saistībā ar pedagogu algu pieauguma nodrošināšanu, kā arī pašvaldības policijas izveidi. Tāpat pārspriests valsts atbalsts energokrīzes pārvarēšanai un valsts līdzfinansējums, pašvaldībām startējot Eiropas Savienības fondu projektu konkursos.

Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa delegācija Latvijā ieradusies, lai izvērtētu situāciju saistībā ar Eiropas Vietējo pašvaldību hartas principu ievērošanu un ieviešanu Latvijā. Kā informēja delegācijas pārstāvji, šādas izvērtēšanas tiek veiktas visās 46 valstīs, kuras hartai pievienojušās, un Latvijā izvērtēšana pēdējo reizi tika veikta 2019.gadā, kad tika uzsākts administratīvi teritoriālās reformas process.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720314916550/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī