Sociālo lietu komisija aicina gada laikā izstrādāt jaunu veselības aprūpes finansēšanas modeli

(20.02.2024.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 20.februārī, lēma aicināt Veselības ministriju līdz nākamā gada februārim izstrādāt jaunu veselības aprūpes finansēšanas modeli.

“Ir jābūt skaidriem un godīgiem kritērijiem, kā valsts iedzīvotājiem nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumus. Pagaidām, kamēr šāds risinājums vēl nav rasts, jāsaglabā līdzšinējā pieeja,” pauž komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Komisija sēdē lēma nevirzīt izskatīšanai parlamentā iepriekš no 13.Saeimas pārņemto likuma projektu, ar kuru bija plānots ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpi Latvijā deklarētajiem iedzīvotājiem. Deputāti atzīmēja, ka arī tie cilvēki, kas gadiem dzīvo un strādā ārzemēs, var joprojām būt deklarēti Latvijā. Līdz ar to likumprojekts iecerēto – paātrināt valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību cilvēkiem, kas tiešām dzīvo mūsu valstī – var nesasniegt.

Likumprojekts bija izveidots kā alternatīva tā saucamajam veselības aprūpes pakalpojumu “grozu” principam. Tas paredz veselības aprūpes minimumu jeb “pamata grozu” un valsts obligāto veselības apdrošināšanu jeb “pilno grozu”. Princips paredzēja, ka iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi būtu pieejami atkarībā no veiktajām sociālajām iemaksām. Šī modeļa ieviešana tika atlikta, un arī tagad komisija aicināja Veselības ministriju divu nedēļu laikā sagatavot likumprojektu, kas paredz tā atlikšanu līdz jauna veselības aprūpes finansēšanas modeļa izstrādei.

 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī