Konference “Tā ir arī mūsu nauda! Ko darīt, lai Eiropas Savienības fondu investīcijas būtu pārdomātākas?”

(20.02.2024.)

Saeimā piektdien, 23.februārī, notika konference, lai spriestu, kā Latvijā labāk ieguldīt Eiropas Savienības (ES) fondu naudu. Konferenci organizēja Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija sadarbībā ar biedrībām “Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS” un “Zaļā brīvība”.

Konferenci atklāja komisijas priekšsēdētāja Viktorija Baire un Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka. Savukārt par to, kā Latvijas nevalstiskās organizācijas līdz šim iesaistījušās ES fondu programmēšanā un ieviešanas uzraudzībā, runāja biedrības “Zaļā brīvība” pārstāvis Maksis Apinis.

Dalībnieki konferencē pārrunāja līdzšinējo pieredzi ES fondu līdzekļu izmantošanā, kā šo praksi uzlabot un veicināt visu interešu grupu sekmīgu līdzdarbošanos.

Konferencē notika divas diskusijas. Pirmajā diskusijā dalībnieki sprieda par ES fondu sadales mācībām – par to, cik pārskatāmi līdz šim ir programmēti un ieviesti ES fondi, kā arī par to, ko no iepriekšējās prakses vajag vai nevajag pārņemt nākotnē. Šajā diskusijā piedalījās Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka, PROVIDUS pētniece Līga Stafecka, kā arī Tartu Universitātes pētnieks Edgars Eihmanis. 

Savukārt otrās diskusijas dalībnieki runāja par sabiedrības iespējām uzraudzīt ES fondu izlietojumu. Šajā diskusijā piedalījās Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja Viktorija Baire, Finanšu ministrijas Eiropas Savienības fondu sistēmas vadības departamenta direktore Inita Petrova, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietniece Signe Groza, biedrības “Zaļā brīvība” pārstāvis Maksis Apinis un Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas direktore Regita Zeiļa.

Pasākumam ikviens varēja sekot līdzi tiešraidē Saeimas tīmekļvietnē www.saeima.lv un parlamenta, kā arī PROVIDUS un biedrības “Zaļā brīvība” Facebook kontos.

Viktorija Baire: jāuzlabo pilsoniskās sabiedrības iesaiste Eiropas Savienības fondu naudas plānošanā

Konferences programma
Fotogrāfijas
Atklāšanas un pirmās diskusijas videoieraksts
Otrās diskusijas videoieraksts

Sestdien, 27.aprīlī