Z.Kalniņa-Lukaševica: uz Krieviju ir jāizdara spiediens globālā mērogā

(02.02.2024.)

“Šobrīd ir ļoti svarīgi izdarīt spiedienu uz Krieviju globālā mērogā. Mums ir jāpārliecinās, ka mūsu partneri apzinās, kādā veidā Krievija turpina karu pret civiliedzīvotājiem, bērniem un ukraiņu nacionālo identitāti,” starptautiskā konferencē “Krievijas nolaupītie” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Saeimas priekšsēdētājas biedre atzīmēja, ka jautājums ir īpaši svarīgs un steidzams, ņemot vērā to bērnu ārkārtējo neaizsargātību, kuri šobrīd cieš no Krievijas agresijas kara pret Ukrainu sekām. Z.Kalniņa-Lukaševica akcentēja, ka gan asambleja, gan Latvijas parlaments ir īpaši aicinājuši ANO un Starptautisko Sarkano Krustu aktīvi iesaistīties, lai pēc iespējas ātrāk un drošāk atgrieztu nolaupītos ukraiņu bērnus viņu ģimenēm.

Z.Kalniņa-Lukaševica atzīmēja asamblejas paveikto, tostarp Krievijas Federācijas izslēgšanu no dalības organizācijā, zaudējumu reģistra izveidi, pieņemtās rezolūcijas Ukrainas bērnu atbalstam, kā arī paustos aicinājumus citām starptautiskām organizācijām veicināt deportēto un piespiedu kārtā pārvietoto ukraiņu bērnu identificēšanu un repatriāciju.

Starptautiskā konference “Krievijas nolaupītie” norisinājās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, un Saeimas priekšsēdētājas biedre piedalījās diskusiju panelī “Kas ir paveikts un ko iespējams darīt: atbildība un informētība”. Z.Kalniņa-Lukaševica konferencē pārstāvēja arī Eiropas Padomes Parlamentāro asambleju pēc tās prezidenta Teodora Rusopula (Theodoros Rousopoulos) lūguma.

Konferencē piedalījās arī Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska (Volodymyr Zelensky) kundze Olena Zelenska (Olena Zelenska). Konferences dalībnieki sprieda par iespējām saukt vainīgos pie tiesiskās un politiskās atbildības. Tāpat konferences mērķis bija veicināt sabiedrības informētību par Krievijas īstenoto bērnu nolaupīšanu un apvienot starptautisko atbalstu, lai nodrošinātu Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanos dzimtenē un ģimeņu atkalapvienošanos.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720314472326
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī