Baltijas Asambleja aicina Ukrainai piešķirt Eiropas Savienības kandidātvalsts statusu

(10.03.2022.)

Baltijas Asambleja atbalsta oficiāla kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai un nākotnē tās pilnīgu dalību Eiropas Savienībā, teikts ceturtdien, 10.martā, pieņemtajā Baltijas Asamblejas paziņojumā.

Ukraina ir neatņemama Eiropas daļa, un pēdējās nedēļās šī valsts, pretojoties Krievijas Federācijas īstenotajiem neprovocētajiem un ārkārtīgi vardarbīgajiem uzbrukumiem, ir pierādījusi savu piederību mūsu demokrātiskajai savienībai, kas veicina mieru un drošību mūsu reģionā, teikts paziņojumā.

Šodien Eiropas Savienības dalībvalstīm ir iespēja skaidri apliecināt atbalstu Ukrainai, piešķirot tai kandidātvalsts statusu un darot visu, kas ir to spēkos, lai nodrošinātu, ka Ukraina pēc iespējas ātrāk kļūst par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti. Šāds solis būs skaidra vēsts Ukrainas tautai, ka Eiropas sabiedrība atbalsta Ukrainu ne tikai vārdos, bet ir arī gatava veikt nopietnus pasākumus drošības un attīstības sekmēšanai Ukrainā, teikts paziņojumā.

Paziņojumā pausta Baltijas valstu gatavība palīdzēt Ukrainai kļūt par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti, un visas pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis un iestādes aicinātas rīkoties tāpat.

 

Paziņojums (latviešu valodā)

Paziņojums (angļu valodā)

 

Informācija par Baltijas Asambleju:
Latvija 2022.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima