Pirmdien Saeimā norisināsies konference “ES sarunas 2024: ES kā drošas mājas mūsdienu ģeopolitiskajā ainavā”

(05.04.2024.)

Lai diskutētu par aktualitātēm Eiropas Savienībā (ES) jaunajā ģeopolitiskajā situācijā, pirmdien, 8.aprīlī, Saeimā notiks augsta līmeņa starptautiskā konference “ES sarunas 2024: ES kā drošas mājas mūsdienu ģeopolitiskajā ainavā”. To organizē Saeima sadarbībā ar Latvijas Ārpolitikas institūtu un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

"20 gadu laikā būtiski pieaugusi Latvijas loma Eiropas Savienības lēmumu pieņemšanā un līdz ar to arī atbildība. Šī konference ir iespēja lēmumu pieņēmējiem piedalīties sarunās ar speciālistiem no visas Eiropas," uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

Konferenci atklās Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre un Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Kārlis Bukovskis.

Konferences ietvaros norisināsies vairākas paneļdiskusijas un paralēlās tiešsaistes sarunas. Konferences pirmajā daļā tiks apspriesti sasniegumi un pagrieziena punkti, kurus pēdējos 20 gadus piedzīvojušas tolaik ES pievienojušās valstis un visa Eiropas Savienība. Plānoto paneļdiskusiju uzmanības centrā būs gaidāmās Eiropas Parlamenta vēlēšanās un ar tām saistītie izaicinājumi, ES noturība un ekonomiskās konkurētspējas pieaugums, kā arī ES ārpolitikas veidošana, tostarp saistībā ar Krievijas karu pret Ukrainu.

Savukārt konferences otrajā daļā plānotajās paralēlajās tiešsaistes sarunās no Kopenhāgenas, Helsinkiem, Rīgas, Stokholmas, Tallinas un Viļņas tās dalībnieki spriedīs par Eiropas robežu stiprināšanu, migrācijas problēmām un Eiropas aizsardzības stratēģisko autonomiju, Eiropas lauksaimniecības politiku un klimata pārmaiņām. Tāpat dalībnieki diskutēs par ES lomu kosmosa izpētē, kodolenerģijas nākotni ES un mākslīgā intelekta stratēģiju.

Konferencē piedalīsies Latvijas un Eiropas augsta līmeņa amatpersonas un eksperti, tostarp Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs E.Cepurītis, Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājas vietnieks Roberts Zīle, TEPSA ģenerālsekretārs, bijušais ES padomes Ģenerālsekretariāta ģenerāldirektora vietnieks Džims Kloss (Jim Cloos), Eiropas politikas institūta direktore Funda Tekina (Funda Tekin), Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, Eiropas Uzņēmumu vadītāju konventa ģenerālsekretārs, bijušais Somijas parlamenta deputāts Risto Erki Juhani Pentile (Risto Erkki Juhani Penttilä), bijušais Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs (Martin Schulz) un citi.

Starptautiskā augsta līmeņa konference “ES sarunas 2024: ES kā drošas mājas mūsdienu ģeopolitiskajā ainavā” pirmdien, 8.aprīlī, sāksies pulksten 9.00 Baltiešu zālē, Jēkaba ielā 6/8. Tai varēs sekot līdzi tiešsaistē www.saeima.lv (latviešu un angļu valodā), parlamenta Facebook kontā (latviešu valodā), www.lai.lv un www.delfi.lv, kā arī Latvijas Ārpolitikas institūta un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Facebook kontos.

Konferences programma.

Mediju ievērībai:
Mediju pārstāvjus, kuriem nav pastāvīgās akreditācijas darbam Saeimā, lūdzam savlaicīgi pieteikties, rakstot e-pastu uz prese@saeima.lv vai zvanot uz tālruni 67087244.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde