D.Mieriņa: Moldovas iestāšanās sarunas Eiropas Savienībā jāuzsāk jau tuvāko mēnešu laikā

(26.03.2024.)
VideoGalerija

Latvija ir un būs viena no spēcīgākajiem Moldovas eirointegrācijas atbalstītājiem. Mēs uzskatām, ka iestāšanās sarunu process ar Moldovu un Ukrainu ir jāuzsāk jau tuvākajos mēnešos – vēl Beļģijas prezidentūras laikā, pauda Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 26.martā, Saeimā tiekoties ar Moldovas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Igoru Grosu (Igor Grosu).

I.Grosu pauda, ka Moldova redz savu vietu Eiropas Savienībā un pateicās Latvijai par līdz šim sniegto atbalstu. Mums ir līdzīga vēsture, Latvija izprot Moldovas situāciju šajos izaicinājumu pilnajos laikos un sniedz visu nepieciešamo palīdzību ceļā uz Eiropas Savienību, sacīja Moldovas priekšsēdētājs.  

Kā būtiskus atskaites punktus Moldovas Eiropas Savienības integrācijas ceļā puses pārrunāja gaidāmās prezidenta vēlēšanas, konstitucionālo referendumu par pievienošanos Eiropas Savienībai, kā arī nākamgad plānotās parlamenta vēlēšanas. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka labi apzināmies Krievijas rīcības modeli un hibrīduzbrukumu potenciālo ietekmi, tāpēc uzsvēra nepieciešamību Moldovā mērķtiecīgi apkarot dezinformāciju un stiprināt sabiedrības noturību, lai mazinātu Krievijas manipulācijas spējas. “Būtiski ir ieguldīt savā demokrātijā, ierobežot Krievijas propagandu un aizstāt to ar kvalitatīvu saturu,” sacīja D.Mieriņa.

D.Mieriņa uzsvēra nepieciešamību nodrošināt Krievijas atbildību par pastrādātajiem noziegumiem. Viņa aicināja I.Grosu piedalīties oktobrī gaidāmajā Starptautiskās Krimas platformas trešajā parlamentārajā samitā, kas notiks Rīgā. Šis samits būs vērsts tieši uz starptautiskās sabiedrības uzmanības saasināšanu uz Krievijas noziegumiem un to globālajai ietekmei.

Tikšanās laikā pārrunātas arī iespējas paplašināt abu valstu ekonomisko sadarbību. Tiešie lidojumi starp Rīgu un Kišiņevu, ko  vasaras sezonā nodrošina Latvijas nacionālā aviokompānija, būtiski tuvina abu valstu iedzīvotājus, pauda I.Grosu.

Tāpat Moldovas puse pauda interesi iepazīties ar Latvijas pieredzi vēlēšanu procesa organizēšanā, kā arī iespējamo sadarbību mežu platības palielināšanā Moldovā.  

Sarunā ar Moldovas Republikas parlamenta priekšsēdētāju piedalījās arī Saeimas sekretārs Edvards Smiltēns, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Uģis Rotbergs un Saeimas Ārlietu komisijas sekretārs Juris Viļums.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720315703254/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī