Parlamentā atklās fotogrāfiju izstādi, kas veltīta Latvijas 20 gadiem NATO

(25.03.2024.)

Atzīmējot 20 gadus, kopš Latvija ir pilntiesīga Ziemeļatlantijas līguma organizācijas jeb NATO dalībvalsts, Saeimā trešdien, 27.martā, atklās fotogrāfiju izstādi “Latvija NATO: parlamentārais ceļš”. 

Izstādi atklās Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis. Tāpat izstādes atklāšanā uzrunu teiks Kanādas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Braians Svorks (Brian Szwarc). Kanāda bija pirmā no NATO dalībvalstīm, kas ratificēja Latvijas pievienošanos NATO, bet patlaban vada NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā.

“Pateicoties šim vēsturiskajam lēmumam, Latvija ir pasaulē spēcīgākās politiski militārās alianses dalībvalsts un saņem drošības garantijas, kādas mūsu vēsturē vēl nav bijušas. Apdraudējuma gadījumā Latvija vairs nebūtu viena, kā tas ir bijis laikmetu griežos. Nav nekādu šaubu par NATO kolektīvās aizsardzības spējām nodrošināt Latvijas teritorijas aizsardzību, ” pauž R.Bergmanis.

Izstādē apkopoti gan vēl analogās fotogrāfijas laikmetā dokumentētie Latvijas pirmie soļi ceļā uz NATO, gan fotomirkļi no pēdējo gadu notikumiem, kas ilustrē gan Latvijas lomu pasaules spēcīgākajā militārajā aliansē, gan NATO sabiedroto solidaritāti.

Latvijas ceļš uz dalību NATO sākās uzreiz pēc neatkarības atjaunošanas – vispirms kā politisks un diplomātisks process. Bija svarīgi pārliecināt Rietumvalstu kolēģus par to, ka mēs ne tikai sapņojam, bet arī spējam valsts līmenī īstenot politiskas un militāras pārmaiņas, tai skaitā reformēt un attīstīt valsts bruņotos spēkus un padarīt tos mūsdienīgus, spēcīgus un uzticamus.

Parlamenta nozīme šajā ceļā bija izšķiroša. Saeimā pārstāvēto politisko partiju vidū bija augsts atbalsts Latvijas dalībai NATO, un tas ļāva pieņemt nepieciešamos lēmumus, lai valsts spētu īstenot sarežģītas, taču integrācijai NATO svarīgas reformas. Latvijas ceļā uz NATO tikpat svarīga bija arī parlamentārās diplomātijas nozīme – mūsu parlamentārieši līdzās citām valsts amatpersonām un diplomātiem NATO sabiedroto pārliecināšanas kampaņā palīdzēja nobruģēt ceļu uz dalību pasaules spēcīgākajā militārajā aliansē.

Latvijas bruņotie spēki plecu pie pleca kopā ar mūsu sabiedrotajiem piedalās militārajās mācībās, pilda uzdevumus starptautiskajās misijās un kopīgi rūpējas par visas alianses drošību.

Izstādes “Latvija NATO: parlamentārais ceļš” atklāšana trešdien, 27.martā, notiks pulksten 10.35 Saeimas nama Lielajā vestibilā, Jēkaba ielā 11.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī