Ģimnāzijas un vidusskolas arī nākamajā mācību gadā varēs rīkot savus iestājpārbaudījumus centralizēto eksāmenu mācību priekšmetos

(21.03.2024.)

Saeima ceturtdien, 21.martā, galīgajā lasījumā pieņēma Vispārējās izglītības likuma grozījumus, kas dod tiesības ģimnāzijām un vidusskolām, uzņemot izglītojamos 2024./2025. mācību gadam, rīkot savus iestājpārbaudījumus arī centralizēto eksāmenu mācību priekšmetos. Izmaiņas rosinājusi Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, lai noteiktu vienotu izglītojamo uzņemšanas kārtību ģimnāzijās un vidusskolās nākamajā mācību gadā. 

Valsts, pašvaldību un valsts augstskolu vispārējās vidējās izglītības iestādes, tai skaitā valsts ģimnāzijas, ar dibinātāja atļauju ir tiesīgas rīkot iestājpārbaudījumus, lai atbilstoši valsts pamatizglītības standartam padziļināti izvērtētu izglītojamo zināšanas un prasmes arī mācību priekšmetos, kuros izglītojamie kārtojuši centralizētos eksāmenus, paredz likuma grozījumi. 

Vienlaikus valsts ģimnāzijas ar dibinātāja atļauju ir tiesīgas noteikt uzņemšanas kritērijus, arī nerīkojot iestājpārbaudījumus. Savukārt vidusskolas ir tiesīgas ņemt vērā izglītojamo iepriekš iegūtajā izglītības dokumentā norādīto vidējo vērtējumu mācību priekšmetos, arī nerīkojot iestājpārbaudījumus. 

Pašvaldība, kuras teritorijā ir vairākas valsts ģimnāzijas, ir tiesīga rīkot vienotus iestājpārbaudījumus un noteikt vienotus uzņemšanas kritērijus. Savukārt šīs ģimnāzijas ir tiesīgas papildus rīkot iestājpārbaudījumus tikai tajos mācību priekšmetos un papildus noteikt tikai tādus uzņemšanas kritērijus, kurus nav noteikusi pašvaldība, paredz likuma grozījumi. 

Patlaban likumā noteikts, ka valsts, pašvaldību un valsts augstskolu vispārējās vidējās izglītības iestādes ar dibinātāja atļauju ir tiesīgas īstenot pasākumus, lai padziļināti izvērtētu izglītojamo zināšanas un prasmes mācību priekšmetos, kuros izglītojamie kārtojuši centralizētos eksāmenus. Šis nosacījums attiecas, uzņemot izglītojamos 2023./2024. mācību gadam. 

Izmaiņas likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī