Inese Ikstena: pašreizējā cilvēktiesību situācija Baltkrievijā ir nosodāma

(09.11.2020.)

Pašreizējā cilvēktiesību situācija Baltkrievijā ir nosodāma, tā pirmdien, 9.novembrī, uzsvēra Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Inese Ikstena. Pagājušajā nedēļā EDSO Pastāvīgā padome izskatīja un publicēja ziņojumu par situāciju Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām.

“Pievienojos šajā ziņojumā sniegtajām rekomendācijām, kas aicina Baltkrievijas varasiestādes spert straujus soļus progresa virzienā. Ir jārīko jaunas prezidenta vēlēšanas, kurās būtu iespēja piedalīties spēcīgākajiem opozīcijas kandidātiem uz vienlīdzīgiem noteikumiem, un šīm vēlēšanām jāatbilst visaugstākajiem standartiem. Šonedēļ notiks visu 57 dalībvalstu EDSO Parlamentārās asamblejas delegāciju vadītāju sēde, kurā atgādināšu par situācijas nopietnību Baltkrievijā un rosināšu par to diskusiju. Diemžēl Covid-19 laikmetā ir vērojama tendence nolikt otrā plānā citus ne mazāk svarīgus jautājumus,” akcentēja I.Ikstena.

Apjomīgajā ziņojumā secināts, ka pastāv pārliecinoši pierādījumi, ka šī gada 9.augustā notikušās vēlēšanas nebija brīvas, godīgas un caurskatāmas. Attiecībā uz apsūdzībām, kas saistītas ar cilvēktiesību pārkāpumiem, konstatēts, ka tie ir masveida un sistemātiski, un nešaubīgi pierādīti. 

Baltkrievijas varas iestādes tiek aicinātas pārtraukt vardarbību pret protestētājiem un opozīcijas pārstāvjiem, atbrīvot visus nepamatoti ieslodzītos un saukt vainīgos cilvēktiesību pārkāpumos pie atbildības, kā arī atcelt prezidenta vēlēšanu rezultātus. Tāpat tiek aicināts organizēt jaunas, godīgas vēlēšanas saskaņā ar starptautiskiem standartiem un ar EDSO ekspertu un novērotāju klātbūtni, teikts ziņojumā.

Ziņojumu pēc 17 EDSO dalībvalstu, tostarp Latvijas, lūguma sagatavoja starptautisko tiesību eksperts, Grācas universitātes profesors Volfgangs Benedeks (Wolfgang Benedek).

Jau trīs mēnešus Baltkrievijā turpinās plaši protesti, kuros baltkrievu tauta pieprasa pārskatīt šovasar notikušo Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātus, kā arī varas nomaiņu valstī. Šos trīs mēnešus esam nepārtraukti dzirdējuši ziņās un lasījuši avīzēs par nežēlīgajām metodēm, ar kādām Baltkrievijas drošības iestādes izrēķinās ar miermīlīgajiem protestētājiem, norādīja I.Ikstena.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima