Vita Anda Tērauda: Latvija ir gatava abiem Brexit scenārijiem

(04.11.2020.)

Latvija ir gatava abiem Brexit scenārijiem – gan situācijai, ja vienošanās starp Eiropas Savienību (ES) un Lielbritāniju par nākotnes attiecību veidošanu tiek panākta, gan arī, ja šādas vienošanās nav. To trešdien, 4.novembrī, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda pēc Saeimas Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas kopsēdes, kurā deputāti sprieda par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES jeb Brexit.

V.A.Tērauda akcentēja, ka šodien deputāti apzināja tādas nozares kā sociālo pakalpojumu un garantiju nodrošināšana, aviācija un kravu pārvadājumi un sprieda par to problemātiskajiem jautājumiem.

“Tā kā izmaiņas Eiropas Savienības nākotnes attiecībās ar Apvienoto Karalisti ir neizbēgamas un līdz pārejas perioda beigām atlicis mazāk par diviem mēnešiem, ir būtiski realizēt mērķtiecīgas komunikācijas aktivitātes, lai Latvijas valstspiederīgie un uzņēmēji spētu laikus sagatavoties situācijai, kas stāsies spēkā jau nākamā gada 1.janvārī. Ekonomikas ministrija un Muitas pārvalde regulāri apzina un informē Latvijas uzņēmumus, kuriem ir ciešas ekonomiskās saites ar Lielbritāniju, par gaidāmajām izmaiņām, lai tie spētu laikus sagatavoties jaunajai realitātei,” norādīja komisijas priekšsēdētāja.

Lielākajā daļā jomu Latvija ir gatava nepieciešamības gadījumā turpināt sadarbību ar Apvienoto Karalisti uz starptautiskā vai divpusējā regulējuma pamata, rēķinoties, ka šī sadarbība nebūs tik cieša, efektīva un izdevīga, kā tad, ja tiktu noslēgta ES – Lielbritānijas vienošanās par nākotnes attiecībām, pauda V.A.Tērauda.

Šodien deputāti izskatīja Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par Latvijas gatavību Brexit situācijai pēc pārejas perioda beigām, sākot no 2021.gada 1.janvāra.

Pārejas perioda beigās tiks izbeigta gan personu brīva pārvietošanās, gan arī preču un pakalpojumu brīva aprite. Tam būs plaša ietekme, it īpaši attiecībā uz preču un pakalpojumu pārrobežu tirdzniecību, kā arī uz cilvēku mobilitāti. Visām precēm, ko ievedīs ES muitas teritorijā no Apvienotās Karalistes vai ko izvedīs no ES uz Lielbritāniju, tiks piemērotas ES tiesību aktos noteiktās muitas formalitātes, norādījusi ĀM.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima