Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs aicina pārtraukt konflikta eskalāciju Kalnu Karabahā

(08.10.2020.)

Tūlītēji jāpārtrauc konflikta eskalācija Kalnu Karabahā un jāatgriežas pie sarunām starp Armēnijas un Azerbaidžānas pusēm. To ceturtdien, 8.oktobrī, uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols pēc tikšanās ar Armēnijas un Azerbaidžānas vēstniekiem Latvijā. 

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti šonedēļ attālināti tikās ar Armēnijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Tigranu Mkrtčjanu (Tigran Mkrtchyan) un Azerbaidžānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Džavanširu Ahundovu (Javanshir Akhundov) saistībā ar notiekošo konflikta eskalāciju Kalnu Karabahas reģionā.

R.Kols sarunās ar vēstniekiem pauda satraukumu par notikumu attīstību šajā reģionā un aicināja abas puses nekavējoties pārtraukt karadarbību reģionā, lai izvairītos no upuriem un varētu uzsākt konflikta risināšanu diplomātiskā ceļā.

“Šo konfliktu iespējams atrisināt vienīgi miermīlīgā ceļā, balstoties starptautisko tiesību principos, kā arī jāpiesaista Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Minskas grupas līdzpriekšsēdētāji,” norādīja R.Kols.

Ārlietu komisija, atsaucoties uz abu valstu vēstnieku lūgumiem, uzklausīja pušu paustās pozīcijas par konflikta iemesliem, norisi un iespējamajiem risinājumiem, kā pārtraukt aktīvo karadarbību, lai atgrieztos pie sarunām diplomātiskā ceļā.

Kopš 27.septembra uz Kalnu Karabahas faktiskās robežas norisinās smagas kaujas starp Azerbaidžānas un Armēnijas spēkiem, un valstis izsludinājušas karastāvokli.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima