Segs pusi būvdarbu izmaksu arī lielas jaudas pieslēgumiem

(11.04.2024.)

Lai veicinātu jaunu investīciju piesaisti, tostarp augstas energointensitātes projektos, noteikts, ka sadales sistēmas operators sedz pieslēguma būvdarbu izmaksas 50 procentu apmērā arī lielas jaudas pieslēgumiem. To paredz Saeimā ceturtdien, 11.aprīlī, galīgajā – otrajā – lasījumā atbalstītie par steidzamiem atzītie grozījumi Enerģētikas likumā. 

Līdz šim pieslēguma būvdarbu izmaksu sadalījuma princips, kad pusi izmaksu sedz lietotājs un pusi – sistēmas operators, tika piemērots tikai nelielas jaudas pieslēgumiem 0,4 kilovoltu tīklā ar ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu līdz 100 ampēriem. Grozījumi noteic 50 pret 50 būvdarbu izmaksu sadalījuma principu arī pieslēgumiem 6 līdz 20 kilovoltu sprieguma tīklā un 0,4 kilovoltu tīkla pieslēgumiem ar ievadaizsardzības aparāta lielumu virs 100 ampēriem. 

Par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija iepriekš sprieda, ka tas nodrošinās vienlīdzīgas atbalsta iespējas gan mazām mājsaimniecībām, gan lielas jaudas lietotājiem. Iecere mazinās izmaksu slogu jaunu lielas jaudas pieslēgumu izveidei. Tas ir īpaši būtiski, uzsākot un attīstot uzņēmējdarbību. 

Grozījumi paredz iespēju arī elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoram piemērot pārvades sistēmas pakalpojuma tarifam atlaidi jaunu, lielas jaudas pieslēgumu ieviešanas gadījumā. Tas veicinās elektroenerģijas patēriņa pieaugumu gan elektroenerģijas pārvades sistēmas ietvaros, gan Latvijas energosistēmā kopumā, iepriekš norādīja Klimata un enerģētikas ministrijā. 

Piedāvātais būvdarbu izmaksu sadalījuma risinājums elektroenerģijas sistēmas pieslēgumu ierīkošanai veicinās elektrifikāciju un atteikšanos no citu, neefektīvāku un dabai nedraudzīgāku energoresursu izmantošanas, minēts likumprojekta anotācijā. 

Grozījumi stāsies spēkā 1.maijā.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde