Saeima atbalsta Latvijas karavīru dalību starptautiskajā operācijā Kosovā

(03.09.2020.)

Saeima ceturtdien, 3.septembrī, pieņēma lēmumu par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā (KFOR) uz laiku līdz 2023.gada 31.decembrim.

Vēsturiski Latvija jau ir piedalījusies KFOR no 2000.gada februāra līdz 2009.gada augustam ar dažāda lieluma vienībām un specialitātēm, bet šobrīd, saņemot NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumu un izvērtējot iespējas un riskus, tika secināts, ka Latvija varētu piedalīties RC-E Amerikas Savienoto Valstu vadītajā daudznacionālajā bataljonā vienas vieglās kājnieku rotas sastāvā, norādīts lēmumprojekta anotācijā.

Anotācijā norādīts, ka kontingenta skaitliskais sastāvs nepārsniegs 160 karavīru, un galvenie uzdevumi būs patrulēšana, savu spēku aizsardzība, savu kaujas spēju uzturēšana (pašapmācība) un ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu pildīšana. Latvijas dalība KFOR dotu iespēju NBS turpināt taktisko sadarbību un savietojamību ar NATO un partnervalstu bruņotajiem spēkiem operācijas rajonā, kā arī pilnveidot savas militārās spējas, pildot uzdevumus dažādos operāciju rajonos.

NBS dalība operācijā ir dalība starptautiskā miera uzturēšanas operācijā, kuras mērķis ir atjaunot un uzturēt mieru konflikta zonās un kurās iesaistītajam personālam nav tiesību piedalīties karadarbībā, izņemot gadījumus, kad tas ir nepieciešams pašaizsardzības nolūkā, atzīmēts anotācijā.

Saeimas lēmums stājas spēkā tā pieņemšanas brīdī.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī