Saeima ceturtdien skatīs lēmuma projektu par Krievijas prezidenta vēlēšanām

(13.03.2024.)

Saeimā ceturtdien, 14.martā, plānots skatīt lēmuma projektu par šīs nedēļas nogalē plānotajām Krievijas prezidenta vēlēšanām, ko sēdes darba kārtībā lūgusi iekļaut Ārlietu komisija.

Saeima rīt galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Augstskolu likumā un grozījumiem Zinātniskās darbības likumā, lai varētu ieviest jaunu doktorantūras modeli, tostarp mainot finansēšanas kārtību un nodrošinot doktorantiem atalgojumu studiju laikā, kā arī paredzot vienotu promocijas procesu. 

Savukārt, lai uzlabotu mājdzīvnieku turēšanas, pavairošanas un atsavināšanas prasības, deputāti galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā un grozījumus Veterinārmedicīnas likumā. Pasākumi paredzēti arī labākai mājdzīvnieku izsekojamībai, nosakot, ka turpmāk būs jāreģistrē ne tikai suņi, bet arī kaķi un istabas seski. 

Vēl darba kārtībā galīgajā lasījumā ir Inovatīvas uzņēmējdarbības un prioritāro projektu atbalsta likuma projekts, lai veicinātu uz eksportu orientētas investīcijas un nodrošinātu vidi jaunu produktu, tehnoloģiju un pakalpojumu attīstībai, kā arī mazinātu administratīvo slogu.   

Otrajā lasījumā deputāti skatīs priekšlikumus grozījumiem Kredītu reģistra likumā, kas paredz pilnveidot reģistra ziņu aktualizēšanu un reģistra dalībniekiem nodrošināt efektīvāku kredītrisku pārvaldību. 

Tāpat otrajā lasījumā darba kārtībā ir grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā, kas rosināti, lai uzlabotu dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas procedūru, tostarp dotu iespēju mazākumā esošiem dzīvokļu īpašniekiem lemt par mājas uzturēšanai būtiskiem jautājumiem. 

Savukārt pirmajā lasījumā deputāti konceptuāli lems par Valsts prezidenta iesniegto likumprojektu, kas paredz noteikt mākslīgā intelekta lietojumu priekšvēlēšanu aģitācijā.   

Rīt Saeima skatīs arī deputātu pieprasījumu izglītības ministrei par izglītības iestāžu reorganizāciju Latvijā un pieprasījumu Ministru prezidentei par projekta “Rail Baltica” realizācijas uzraudzību. 

Sociālo un darba lietu komisija lūgusi rītdien darba kārtībā iekļaut grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā. Tie paredz, ka līdz 2025.gada 31.decembrim iedzīvotājiem ir tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros neatkarīgi no veiktajām iemaksām. 

14.marta Saeimas sēdes apstiprinātajā darba kārtībā ir 20 jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde