Saeima trešajā lasījumā atbalsta grozījumus Mobilizācijas likumā

(19.12.2019.)

Saeima ceturtdien, 19.decembrī, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Mobilizācijas likumā, kas paredz Ministru kabinetam tiesības pieņemt lēmumu par zemessargu un rezerves karavīru mobilizāciju ne ilgāk kā uz 72 stundām, kā arī nostiprina atbalsta pasākumus aizsardzības industrijai. 

Likumā iekļauts jauns mobilizācijas veids, kas paredz zemessargu un rezerves karavīru mobilizāciju, kas tiek izsludināta, lai nodrošinātu Valsts aizsardzības plānā un Valsts aizsardzības operatīvajā plānā noteikto uzdevumu izpildi. 

Izmaiņas paredz veicināt mērķtiecīgu un koordinētu mobilizācijas resursu bāzes paplašināšanu, kā arī Nacionālo bruņoto spēku uzdevumu izpildei nepieciešamo materiāltehnisko līdzekļu un pakalpojumu piegāžu drošību, sekmējot atbilstošu aizsardzības industrijas attīstības pasākumu īstenošanu. 

Mobilizācijas likumā iekļauti jauni termini – aizsardzības industrija, aizsardzības industrijas attīstības atbalsts un piegāžu drošība. Pieņemtie grozījumi nosaka, ka aizsardzības industrija ir komersanti un zinātniskās institūcijas, kas veic militāru vai divējāda lietojuma tehnoloģiju vai produktu izstrādi, ražošanu, pilnveidošanu, uzglabāšanu, pārvadāšanu, tehnisko apkalpošanu, remontu vai utilizāciju, kā arī sniedz ar šīm darbībām saistītus pakalpojumus. 

Atbalstītās izmaiņas nosaka, ka mobilizācijas sagatavošana ietver arī aizsardzības industrijas attīstības atbalsta politikas izstrādi, reglamentējošo normatīvo aktu izstrādi, kā arī mobilizācijas sagatavošanas pasākumu sagatavošanu un īstenošanu. 

Savukārt Ministru kabinetam deleģēts izdot noteikumus par kārtību, kādā Aizsardzības ministrija īsteno projektu konkursu militāru vai divējāda lietojuma produktu atbalstam.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima