Ārlietu komisija: jānodrošina pilnvērtīga veselības aprūpes pieejamība Valkā

(27.11.2019.)

Diskutējot par Valkas un Valgas pašvaldību pārrobežu sadarbību, Saeimas Ārlietu komisija aicināja atbildīgās ministrijas sakārtot veselības aprūpes pieejamību Valkas reģionā. Trešdien, 27.novembrī, Ārlietu komisija tikās ar Valkas novada domes, Ārlietu ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvjiem.

“Šobrīd iedzīvotāji nevar saņemt valsts apmaksātos pakalpojumus līdzvērtīgos apmēros abās robežas pusēs. Vēlamais mērķis ir medicīnas pakalpojumu nodrošināšana Valkas un pierobežas reģiona iedzīvotājiem Valgas slimnīcā. Iedzīvotāji ir spiesti braukt lielus attālumus, lai saņemtu medicīnas pakalpojumus kādā no Latvijas pilsētām, nevis izmantot sev tuvējo medicīnas iestādi, kas atrodas Igaunijas teritorijā. Šobrīd citā valstī saņemti medicīnas pakalpojumi tiešā veidā netiek kompensēti, turklāt veselības aprūpes izmaksas Igaunijā un Latvijā ir atšķirīgas,” pēc sēdes norādīja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Ārlietu komisija uzrunās Ministru kabinetu un lūgs uzdot atbildīgajām nozaru ministrijām, sadarbojoties ar Valkas novada domi, izvērtēt un apkopot pakalpojumus, kuri būtu jāsaņem iedzīvotājiem neatkarīgi no tā, kurā robežas pusē tie dzīvo. VARAM tiks aicināta izvērtēt iespēju grozīt Apdzīvoto vietu un administratīvo teritoriju likumu, paredzot atšķirīgus nosacījumus pierobežas pašvaldībām, tai skaitā Valkai.

Sēdē Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis klātesošos iepazīstināja ar jau spertajiem soļiem ciešākai sadarbībai un pozitīvo pieredzi, kā, piemēram, glābšanas dienestu sadarbību, kopīgi organizētajiem pasākumiem, labdarības robežtirgu, vienotu dzelzceļa staciju, kā arī sadarbību Valgas apriņķa profesionālās izglītības centra un Valkas mākslas skolas attīstībai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt