Eiropas lietu komisija: jāsalāgo medikamentu ražotāju un pacientu intereses; zālēm jābūt viegli pieejamām

(10.04.2024.)

“Jārod risinājums, kā sabalansēt intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību ar medikamentu pieejamību ikvienam iedzīvotājam un iespējām zāļu ražošanā iesaistīties dažādiem ražotājiem,” trešdien, 10.aprīlī, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

Komisija sēdē apstiprināja Veselības ministrijas sagatavotās nacionālās pozīcijas par izmaiņām Eiropas Savienības (ES) farmācijas regulējumā, ar ko iecerēts padarīt zāļu apriti regulējošos noteikumus ES elastīgākus, mazināt administratīvo slogu un stiprināt kompetento iestāžu efektivitāti.

Tiks vienkāršota ģenērisko un biolīdzīgo zāļu reģistrācijas procedūra, kā arī noteikta kārtība zāļu trūkuma uzraudzībai un ziņošanai Eiropas Zāļu aģentūrai, tādējādi nodrošinot lielāku zāļu piegāžu plūsmu kontroli un koordināciju ES līmenī.

Tāpat paredzēts veidot jaunu modulētu zāļu datu un tirgus aizsardzības sistēmu, samazinot standarta zāļu datu aizsardzības periodu no astoņiem līdz sešiem gadiem. Atbildot uz deputātu un nozares pārstāvju jautājumiem, Veselības ministrija skaidroja, ka papildu datu aizsardzības periodu varēs noteikt, ja zāles būs pieejamas visās ES dalībvalstīs, kurās ir derīga tirdzniecības atļauja. Tāpat arī gadījumos, ja tās risina neapmierinātas medicīniskās vajadzības, zālēm ir papildu terapeitiskā indikācija vai tām tiek veikti salīdzinošie klīniskie pētījumi.

Veselības ministrija skaidroja, ka jaunā sistēma varētu nodrošināt ātrāku piekļuvi datiem lētāku ģenērisko zāļu ražošanai. Tas radītu konkurenci tirgū, samazinot zāļu cenas. Savukārt, iekļaujot lētākas ģenēriskās zāles kompensācijas sistēmā, tiktu atslogots veselības aprūpes sistēmas budžets un pacienti varētu ātrāk piekļūt inovatīviem medikamentiem.

Līdztekus paredzēts ieviest arī augstākus vides aizsardzības standartus medikamentu apritē. Rosinātie priekšlikumi ir lielākā reforma farmācijas regulējumā ES pēdējo divdesmit gadu laikā, pauda ministrija.

Atbildot uz komisijas jautājumiem, Veselības ministrija uzsvēra, ka šobrīd Latvijas iedzīvotājiem ir pieejami vien 22 procenti no ES centralizēti reģistrētajiem medikamentiem.

Deputāti sprieda, ka iecerētās izmaiņas uzlabos zāļu pieejamību iedzīvotājiem gan daudzveidības, gan cenas ziņā un nodrošinās augstāku sabiedrības veselības aizsardzības līmeni kopumā.

Vienlaikus komisija uzsvēra nepieciešamību turpināt diskusijas par farmācijas regulējuma pilnveidi, lai salāgotu iesaistīto pušu dažādās intereses un padarītu medikamentus pieejamākus iedzīvotājiem.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde