Čigāne: ES un ASV brīvās tirdzniecības nolīguma sarunu atklātība ir ļoti būtiska sabiedrības atbalsta nodrošināšanai

(25.11.2015.)

“Pēc sarunu noslēguma Eiropas Savienības un ASV brīvās tirdzniecības nolīgums jeb TTIP būs jāratificē Eiropas Parlamentam un arī dalībvalstu nacionālajiem parlamentiem, tostarp Saeimai. Tāpēc nolīguma sarunu atklātība ir ļoti būtisks jautājums - sabiedrībai un tās pārstāvjiem deputātiem ir jābūt ļoti labi informētiem atbalsta nodrošināšanai,” uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne. Komisija šīsdienas sēdē iepazinās ar 27.novembrī gaidāmās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes darba kārtību, kurā ministri tiks informēti arī par tirdzniecības nolīguma sarunu gaitu.

Jautājumā par TTIP sarunu atklātību ES ir spērusi būtiskus soļus – tiek publicēti ES puses priekšlikumi un kopš pēdējās sarunu kārtas publiski pieejamas arī atskaites par sarunu progresu, akcentē L.Čigāne. Vienlaikus ES sarunās mudina arī ASV nodrošināt plašāku dokumentu pieejamību dalībvalstīm. Pozitīvi, ka ES un ASV ir panākušas vienošanos par lasītavu atvēršanu galvaspilsētās, sabiedrībai sniedzot iespēju sekot šī vēsturiskā līguma tapšanai, norāda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

L.Čigāne vēlreiz akcentē ekonomiskos ieguvumus, kurus sniegtu ES un ASV brīvās tirdzniecības nolīguma noslēgšana, atceļot tirdzniecības barjeras un radot pasaulē lielāko brīvās tirdzniecības zonu. “Būtiski, ka Apvienotās Karalistes premjers TTIP minējis kā vienu no priekšnoteikumiem Lielbritānijas palikšanai Eiropas Savienībā,” uzsver komisijas priekšsēdētāja.

Attiecībā uz TTIP sarunu progresu komisijas sēdē Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica informēja deputātus, ka, piemēram, attiecībā uz investīciju strīdu risināšanu un mediācijas mehānismu sarunās panākta vienošanās par Eiropas interesēm daudz atbilstošāku nostāju, salīdzinot ar sarunu sākumā piedāvāto.

Sarunas par TTIP tika sāktas 2013.gada 14.jūnijā. Līdz šim notikušas 11 sarunu kārtas, nākamā sarunu kārta paredzēta 2016.gada sākumā Beļģijas galvaspilsētā Briselē.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā