Saeima veic grozījumus Latvijas un Baltkrievijas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršotajā kārtībā

(05.11.2015.)

Saeima ceturtdien, 5.novembrī, otrajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Latvijas un Baltkrievijas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršotajā kārtībā.

Veicot grozījumus attiecīgajā likumā, papildināts radinieku termins, tajā iekļaujot arī brālēnus un māsīcas. Līdz ar to abu valstu pierobežas teritoriju iedzīvotāji varēs saņemt vietējās pierobežas satiksmes atļauju un vienkāršotā kārtībā šķērsot robežu, lai uzturētos otras valsts pierobežas teritorijā ar mērķi apmeklēt arī brālēnus un māsīcas vai apmeklēt šo radinieku apbedījuma vietas.

Tāpat abu valstu pierobežas teritoriju iedzīvotāji varēs saņemt vietējās pierobežas satiksmes atļauju un vienkāršotā kārtībā šķērsot robežu, ja regulāri piedalās vai organizē kultūras, izglītības, zinātniskos un sporta pasākumus. Iepriekš pierobežas teritoriju iedzīvotāji vienkāršotā kārtībā varēja doties uz šiem pasākumiem tikai gadījumos, ja tos rīko Latvijas un Baltkrievijas valsts pārvaldes institūcijas un iestādes.

Saskaņā ar likuma grozījumiem pierobežas teritoriju iedzīvotājiem, šķērsojot robežu, vairs netiks veiktas atzīmes ceļošanas dokumentos, tādējādi atvieglojot robežšķērsošanas kārtību. Tāpat turpmāk vairs netiks sastādīti pierobežas iedzīvotāju saraksti, uz kuriem pamatojoties līdz šim izsniedza vietējās pierobežas satiksmes atļauju. Tādējādi tiek būtiski atvieglota vietējās pierobežas satiksmes atļaujas saņemšanas procedūra un samazināts administratīvais slogs.

Tāpat pierobežas teritoriju iedzīvotājiem, uzturoties otras valsts teritorijā, vairs nebūs obligāti nepieciešama apdrošināšanas polise.

Latvijas pierobežas teritoriju iedzīvotājiem ir paredzēts atbrīvojums no reģistrācijas prasības, uzturoties Baltkrievijas pierobežas teritorijā līdz 30 dienām, skaitot no ieceļošanas dienas.

Likums par “Par Protokolu par 2010. gada 23. augusta Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības vienošanās par Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu grozījumiem” precizē arī Baltkrievijas pierobežas teritoriju administratīvi teritoriālo vienību sarakstu.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt