Daiga Mieriņa: aizsardzībai pret ģeopolitiskām vētrām nepieciešams stiprināt Eiropas Savienības rīcībspēju

(08.04.2024.)
Galerija

“Tagad esam sākuši atskārst, ka aizsardzībai nu jau pret ģeopolitiskām vētrām nepieciešams stiprināt Eiropas Savienības rīcībspēju. Sākam apzināties, ka nepieciešama spēja kopīgi definēt mūsu stratēģiskās intereses, un nepieciešama politiskā griba īstenot vienotu rīcību ārējā un drošības politikā, kā to paši esam paredzējuši vēl 2007.gada Lisabonas līgumā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa pirmdien, 8. aprīlī, atklājot parlamentā notiekošo konferenci ““ES sarunas 2024: ES kā drošas mājas mūsdienu ģeopolitiskajā ainavā”.

“Savu stratēģisko interešu īstenošanai mums jāspēj rīkoties vēl apņēmīgāk, lai ne vien mazinām ievainojamības mājas konstrukcijā, bet arī spējam ietekmēt vidi ap mums,” norādīja D. Mieriņa.

Atskatoties uz Latvijas divdesmitgadi Eiropas Savienībā, D.Mieriņa pauda gandarījumu un novērtēja sabiedrības skaidro izvēli un nenogurstošo darbu ceļā uz dalību Eiropas Savienībā, kā būtiskāko izceļot mūsu piederību vienotai drošības un vērtību telpai. “Eiropas Savienības drošās mājas ir ļāvušas mums augt un attīstīties. Šajos 20 gados mūsu sabiedrībā ir dziļi iesakņojušās demokrātiskās vērtības un principi. Mēs neesam un nekad nebūsim drošības pelēkā zona!” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Eiropas Savienība kā vērtībās balstīta politiska un ekonomiska valstu apvienība nekad nav bijusi ne salmu namiņš, ne žagaru būda, pauda D.Mieriņa, norādot, ka gadu desmitiem tā ir droša māja saviem iedzīvotājiem, sekmējot tās dalībvalstu ekonomisko izaugsmi un iedzīvotāju labklājības pieaugumu. Lai stiprinātu Eiropas Savienības drošību arī turpmāk, jāspēj definēt reāliem apstākļiem piemērotu politiku un rīcību, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Kā piemērus jau notiekošajām pārmaiņām ģeopolitiskajā domāšanā Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Eiropas Savienības līmenī cita starpā ir ieviesta ienākošo investīciju pārbaude un risinājumi risku novēršanai tirdzniecībā ar trešajām valstīm, tiek kāpināts sankciju spiediens pret agresorvalsti un tiek veikti kopīgi militārie iepirkumi Ukrainas atbalstam.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720316083894
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 30.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde