Noskaidroti 11.Jauniešu Saeimas deputāti

(05.04.2024.)

Noslēgušās 11.Jauniešu Saeimas vēlēšanas, un ir noskaidroti projekta dalībnieki, kuri kļūs par 11.Jauniešu Saeimas deputātiem. Ievēlētie 100 jaunieši 26.aprīlī pulcēsies Saeimas namā, lai no parlamenta tribīnes runātu par sev svarīgām tēmām un iepazītos ar likumdevēja darbu. Vēlēšanu rezultāti ir pieejami www.jauniesusaeima.lv

Jauniešu Saeimas deputātus ievēlēja publiskā balsojumā, un projektā pārstāvēti visi Latvijas reģioni. Šogad Jauniešu Saeimā iekļuvuši 39 jaunieši no Rīgas vēlēšanu apgabala, 20 – no Vidzemes, 14 – no Latgales, 15 – no Zemgales un 12 – no Kurzemes vēlēšanu apgabala. Ievēlēti arī divi diasporas jaunieši.

Lai iekļūtu 11.Jauniešu Saeimā, jaunieši no 15 līdz 20 gadiem bija aicināti piedalīties virtuālajās vēlēšanās un iesniegt savu ideju vienā no četrām tēmām – par izmaiņām izglītībā, jauniešu veselību un rūpēm par to, Latvijas drošību un Eiropas Savienības sniegtajām iespējām jauniešiem. Šogad tēmas rosināja gan skolēni, piedaloties parlamenta skolu programmā “Iepazīsti Saeimu”, gan arī līdzšinējie Jauniešu Saeimas dalībnieki – projekta vēstneši.  

Atzīmējot 20 gadus, kopš Latvija ir Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts, 11.Jauniešu Saeimas vadmotīvs ir nākotnē vērsts – “Latvija pēc 20 gadiem”. Pēc 20 gadiem šodienas jaunieši būs mūsu valsts vadībā. Jaunieši aicināti domāt par to, kā šodien pieņemtie lēmumi, izglītības sistēma, ieguldījums valsts drošībā un citi apstākļi ietekmēs to, kādā Latvijā mēs dzīvosim 2044.gadā.

Jauniešu Saeima ir pietuvināta reālajam parlamenta darbam – likumu izstrādes procesam komisijās un Saeimas sēdēs. 26.aprīlī jaunieši klātienē iepazīs deputātu darbu un no parlamenta tribīnes uzrunās vienaudžus, un aizstāvēs savas idejas. Šogad Jauniešu Saeima veidota, samazinot parlamenta darba procedūru izspēli, bet atvēlot vairāk laika debatēm komisijās un sēdē.

Jauniešiem šogad būs iespēja strādāt četrās komisijās: Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu, Eiropas lietu, kā arī Izglītības, kultūras un zinātnes komisijās. Plānots, ka Jauniešu Saeimas sēdi vadīs Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, bet darbu komisijās – projektā iesaistīto komisiju priekšsēdētāji: Raimonds Bergmanis, Edmunds Cepurītis, Leila Rasima un Agita Zariņa-Stūre.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 30.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde