Z.Kalniņa-Lukaševica tiekas ar Bosnijas un Hercegovinas un Brazīlijas vēstniecēm

(19.03.2024.)

Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica otrdien, 19.martā, parlamentā tikās ar Bosnijas un Hercegovinas un Brazīlijas vēstniecēm Latvijas Republikā. Vēstnieces Saeimā bija ieradušās iepazīšanās vizītēs.

Sarunā ar Bosnijas un Hercegovinas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Anesu Kunduroviču-Miļaku (Anesa Kundurović Miljak) Z.Kalniņa-Lukaševica atzinīgi vērtēja Bosnijas un Hercegovinas īstenotās reformas ceļā uz eirointegrāciju. Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja, ka Bosnijas un Hercegovinas pievienošanās kopējai Eiropas Savienības ārpolitikas un drošības politikai ir nozīmīgs solis pretī iestāšanās sarunu uzsākšanai. Vēstniece pateicās Latvijai par atbalstu un uzsvēra iestāšanos Eiropas Savienībā kā stratēģisku nepieciešamību.

Z.Kalniņa-Lukaševica un vēstniece pārsprieda arī drošības situāciju reģionā. Puses bija vienisprātis, ka būtisks izaicinājums, ar ko saskaras abas valstis, ir Krievijas izplatītā dezinformācija un propaganda, kā arī hibrīddraudi. Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra nepieciešamību turpināt atbalstīt Ukrainu. Vēstniece pauda, ka drošības kontekstā energoneatkarība arvien ir aktuāls dienaskārtības jautājums.

Tāpat Saeimas priekšsēdētājas biedre un A.Kunduroviča-Miļaka pārrunāja iespējas veicināt tirdzniecības sakarus un ekonomisko sadarbību starp valstīm. Z.Kalniņa-Lukaševica un vēstniece bija vienisprātis arī par iespējām pilnveidot un paplašināt parlamentāro dialogu. Vēstniece rezidē Kopenhāgenā, Dānijā.

Pārrunājot aktualitātes ar Brazīlijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Mariju Edileuzu Fontenelti Reisu (Maria Edileuza Fontenele Reis), Z.Kalniņa-Lukaševica akcentēja Latvijas un Brazīlijas draudzīgās attiecības, kā arī potenciālu tās stiprināt, it īpaši izglītībā un ekonomikā.

Saeimas priekšsēdētājas biedre un Brazīlijas vēstniece bija vienisprātis, ka ciešās valstu attiecības par spīti ģeogrāfiskajam attālumam stiprina arī lielā latviešu kopiena Brazīlijā.

Runājot par Krievijas agresijas karu pret Ukrainu, Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka Krievija ir nolaupījusi gandrīz 20 tūkstošus ukraiņu bērnu, un Latvija aktīvi strādā, lai viņi varētu atgriezties mājās pie savām ģimenēm. Z.Kalniņa-Lukaševica aicināja arī Brazīliju praktiski iesaistīties šī svarīgā jautājuma risināšanā, kā arī uzsvēra, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jādara viss, lai katrs ukraiņu bērns atgrieztos mājās. Brazīlijas vēstniece tam piekrita, uzsverot, ka starptautiskās sabiedrības morālais pienākums ir iesaistīties šī jautājuma risināšanā. Brazīlijas vēstniece rezidē Stokholmā, Zviedrijā.

 

Foto no tikšanās ar Bosnijas un Hercegovinas vēstnieci: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720315536332
Foto no tikšanās ar Brazīlijas vēstnieci: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720315549573
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī