Komisija rosina laikmetīgās mākslas centram “KIM?” nodot nekustamo īpašumu Hanzas ielā

(19.03.2024.)

Laikmetīgās mākslas centram – sabiedriskā labuma organizācijai biedrībai “KIM?” – plānots bez atlīdzības nodot valsts nekustamo īpašumu Hanzas ielā 22, Rīgā, lai nodrošinātu sabiedrības vajadzības laikmetīgās mākslas jaunrades, pieejamības un izglītības jomā, paredz otrdien, 19.martā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā trešajā lasījumā atbalstītais likumprojekts.

Ēkā iecerēts izveidot studijas māksliniekiem, starptautiskas mākslinieku rezidences, izstāžu telpas, kā arī telpas izglītojošu pasākumu rīkošanai un izglītības programmu īstenošanai, iepriekš deputātiem komisijas sēdē klāstīja “KIM?” pārstāvji.

Latvijā nav laikmetīgās mākslas muzeja, nav arī pastāvīgas un dzīvas laikmetīgās telpas, nepieciešamību pēc ēkas pamatoja “KIM?” pārstāvji. Rīga ir vienīgā no Baltijas valstu galvaspilsētām, kurā nav starptautiskas mākslinieku rezidences. Tāpat arī māksliniekiem trūkst darbnīcu telpas, kas tādējādi ietekmē jaunradi.

Nams kopš 2015.gada ir tukšs, bet vēsturiski no 1948.gada līdz 2015.gadam izmantots izglītības funkcijai – tajā ilgstoši atradies Rīgas pārtikas rūpniecības tehnikums un Rīgas Uzņēmējdarbības koledža. Kā deputātiem piebilda biedrības pārstāvji, arī pāriešana “KIM?” īpašumā nodrošinātu to, ka namā tiek turpināta izglītojošā funkcija.

Gadījumā, ja nekustamā īpašuma atjaunošana netiktu uzsākta vai tas nebūtu atjaunots un sabiedrībai pieejams noteiktā termiņā, nekustamais īpašums būtu nododams atpakaļ valstij, paredz likumprojekts.

Biedrība “KIM?” ir dibināta 2009.gadā, un tai regulāri ir deleģētas arī valsts funkcijas un uzdevumi laikmetīgās mākslas jomā, teikts likumprojekta anotācijā. Biedrības mērķi un pamatdarbība ir laikmetīgās mākslas izstāžu organizēšana un jaunrades veicināšana; izglītojušu pasākumu programmu īstenošana dažādām auditorijām; Latvijas laikmetīgās mākslas popularizēšana ārvalstīs, kā arī apkaimes iedzīvotāju iesaiste, veicinot pilsoniski aktīvas sabiedrības veidošanos.

Nekustamā īpašuma Rīgā, Hanzas ielā 22 nodošanas un izmantošanas likums trešajā – galīgajā – lasījumā vēl jāskata Saeimas sēdē. Plānots, ka likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī