Eiropas lietu komisijas deputāti ar Valsts prezidentu pārrunā aktuālos Eiropas Savienības jautājumus

(06.05.2020.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 6.maijā, ar Valsts prezidentu Egilu Levitu pārrunāja aktuālos Eiropas Savienības (ES) un komisijas dienaskārtības jautājumus. 

„Skaidrs, ka Eiropas dienaskārtības centrā patlaban ir Covid-19 pandēmija, taču svarīgi pat krīzes laikā pievērsties arī ilgstošām vērtībām un ilgtermiņa vajadzībām. Ārkārtējās situācijas pieredze jau patlaban rāda, ka šī krīze ir citādāka nekā iepriekšējās, tāpēc tā prasa arī citādāku atbildi no Eiropas,” uzsvēra Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda. 

Komisijas priekšsēdētāja arī akcentēja, ka Eiropa kopumā nebija gatava straujām rīcībām ārkārtējās situācijas laikā, tāpēc aktuāls kļuvis jautājums par kompetenču sadalījumu starp ES un nacionālo līmeni. Patlaban jājautā, vai ES vajadzētu dot lielākas pilnvaras rīcībai krīzes situācijās un vai mēs paši to vēlamies, sacīja V.A.Tērauda, piebilstot, ka arī Latvijai šobrīd jāspēj solidāri atbalstīt vissmagāk skartās valstis. 

Eiropas lietu komisijas deputāti bija vienisprātis ar Valsts prezidentu E.Levitu, ka Covid-19 krīze ir pavisam cita krīze ar citiem apstākļiem, un ES dalībvalstīm jābūt gatavām rast arvien jaunus risinājumus šajā situācijā. Tas, kā Eiropa atgūsies pēc krīzes, būs atkarīgs arī no mums pašiem, tāpēc arī Eiropas lietu komisijas loma kļūst arvien svarīgāka, piemēram, aizstāvot Latvijas pozīcijas ES līmenī, pauda deputāti. 

Tāpat komisijas deputāti ar prezidentu pārrunāja Latvijas un Baltijas valstu aktualitātes, kā vienu no svarīgākajām minot projekta Rail Baltica virzības turpināšanu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima